SODA I SIRĆE UMESTO 100 HEMIKALIJA: Do čistog doma uz samo dva sastojka

Autor:

Lifestyle

30.07.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne morate da plaćate skupocena sredstva za čišćenje kada dođe vreme za veliko spremanje, već iskoristite namirnice koje verovatno već imate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Soda je delotvorna kao hemijski proizvodi

Čista kuća nije samo znak da u tom domu živi dobra domaćica, već je i preduslov za zdravo okruženje u kom treba da boravi jedna porodica. Zato je u prodavnicama izbor sredstava za održavanje higijene u kući prevelik, pa je potrebno da potrošite čitavo malo bogatstvo kako biste nabavili hemikalije "specijalizovane" za čišćenje poda, slavine, pločica, slivnika... Međutim, nasuprot sredstvima iz dragstora, savršen čist dom možete da imate ukoliko koristite samo dva jeftina, a pre svega prirodna sastojka, koja verovatno već imate u kuhinji. U pitanju su sirće i soda bikarbona, a Srpski telegraf otkriva kako da ih upotrebite.

KAMENAC

Kamenac u kadi, tuš-kabini ili lavabou se najčešće taloži oko slavine ili vlažnih mesta, a pobedićete ga sirćetom. Na dostupna mesta sipajte sirće, a nedostupna prebrišite natopljenom vatom. Ostavite da odstoji neko vreme, pa sirće isperite vodom.

Foto: pixabay.com

ODVODI i WC-ŠOLJA

U prljave odvode prvo sipajte vrelu vodu, zatim dodajte sodu bikarbonu i na kraju pomalo sirćeta. Soda će početi da se peni i očistiće unutrašnjost odvoda. Ovom metodom možete da očistite i WC-šolju.

KUVALO ZA VODU

U kuvala za vodu se često nataloži kamenac. Sve što treba da uradite jeste da ga do pola napunite vodom, a ostatak sirćetom. Ostavite da odstoji dva sata, a zatim kuvalo isperite kako bi se uklonio miris sirćeta.

MAŠINA ZA PRANJE VEŠA

U dozer mašine sipajte dve šoljice sirćeta i pustite je da radi na 60 stepeni, biće kao nova. Spoljašnje rubove i gumu možete oprati ručno, mešavinom vode i sirćeta. Pored čistoće, ova mešavina uklanja i ustajali miris.

MAŠINA ZA PRANJE SUĐA

Na dno mašine sipajte šoljicu sirćeta i uključite je da radi dok je prazna. Na taj način ćete ukloniti sve naslage kamenca, ali i neprijatan miris.

PLASTIKA I SREBRO

Mrlje i neprijatan miris na plastičnim posudama za hranu možete jednostavno da uklonite ako ih operete mešavinom sode i hladne vode. Za čišćenje srebra koristite mešavinu sode i vode u odnosu 3:1. Mešavinu utrljajte na srebro, zatim isperite i obrišite mekom krpom.

Foto: pixabay.com

NEPRIJATAN MIRIS

Pomoću sode se može ukloniti neprijatan miris iz tepiha, jastuka i ugaonih garnitura. Jednostavno površinu treba posuti sodom, ostaviti je da odstoji 15 minuta, a zatim dobro očistiti.

MIKROTALASNA PEĆ

U posudi pomešajte čašu vode i sirćeta. Stavite i jednu čačkalicu, koja će sprečiti prejako ključanje. Posudu stavite u mikrotalasnu i uključite je da radi desetak minuta. Zatim pažljivo obrišite.

PATIKE

Bele platnene patike se često isprljaju, a mrlja se možete otarasiti pomoću paste od alkoholnog sirćeta i sode. Patike prvo isperite mlazom vode, zatim četkom utrljajte platno mešavinom ova dva sastojka. Potopite ih u lavor sa toplom vodom, ostavite nekoliko sati, pa ih dobro isperite vodom.

VEŠ

Polovinu šoljice sirćeta pomešajte sa deterdžentom za pranje veša kada perete beli veš. Sirće će ukloniti žute i sivkaste tragove na njima i vratiće im belinu.

RepublikaFoto: pixabay.com

FRIŽIDER

Mešavinom vode i alkoholnog sirćeta možete da prebrišete unutrašnjost frižidera. Biće čist, a pritom ćete ukloniti i neprijatan miris hrane.

KANTA

Ibacite đubre iz kante za smeće, temeljno je očistite, a zatim je prebrišite sirćetom. Tako ćete ubiti neprijatan miris.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading