ŽVAKANJEM POBOLJŠAJTE PAMĆENJE: Neobične navike za srećan život

Autor:

Lifestyle

21.08.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žvake sa ukusom mente smanjuje osećaj umora i poboljšava koncentraciju, a dokazano je i da žvake pomažu ljudima na testovima memorije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Žvakanje žvake sa ukusom mente smanjuje osećaj umora i poboljšava koncentraciju

Svi znamo da je pojavu bolesti daleko bolje sprečiti nego lečiti. Pored uobičajenih saveta lekara koji pomažu očuvanju zdravlja, postoje mnogi jednostavni, možda neobični i korisni trikovi koji pomažu čitavom organizmu, a ljudi ne znaju za njih ili ih ne primenjuju. Srpski telegraf otkriva nekoliko njih.

ŽMURITE NOĆI U WC Ako u toku noći morate do toaleta, žmurite na jedno oko. Tako se smanjuje količina svetla koja šalje signal mozgu da organizam treba da se probudi. Nakon toga ćete se lakše uspavati.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

POVLAČENJE ZA UŠI Dokazano je da na ušima postoje akupunkturne tačke preko kojih se mogu ublažiti brojni problemi. Na samom vrhu ušne školjke nalazi se tačka za leđa i ramena, ispod nje za razne organe, potom za spojeve kostiju, za sinuse i grlo, za probavu, a na samom dnu školjke je tačka za srce i glavu.

KAD UTRNETE, VRTITE GLAVU Ako vam ruka utrne dok spavate i probudi vas, cirkulaciju možete da povratite tako što ćete da okrećete glavu od jednog do drugog ramena.

IZNENAĐENJE PROTIV ŠTUCANJA Ako ne možete da se oslobodite štucavice, recite nekom od ukućana da vas preplaši jer se tada ubrzava lupanje srca i odvlači se pažnja od štucanja.

KAFA PRED ODMOR Japanski stručnjaci su dokazali da popijena šolja kafe 20 minuta pre pauze na poslu povećava pažnju i koncentraciju zaposlenih nakon te pauze. Zbog toga šoljicu treba popiti pre odmora, a ne pre aktivnosti.

OPTIMIZAM Kada na probleme u životu gledate sa svetlije strane, to doprinosi zdravlju srca i jačanju imunog sistema.

Foto: pixabay.com

PRANJE ZUBA ODMAH NAKON JELA Ne perite zube odmah nakon jela jer kiselina je iz pojedinih namirnica, poput paradajza, jabuke i limuna, korisna za zdravlje zubne gleđi. Sačekajte sa pranjem barem 30 minuta nakon jela.

GUMA ZA PAMĆENJE Žvakanje žvake sa ukusom mente smanjuje osećaj umora i poboljšava koncentraciju, a dokazano je i da žvake pomažu ljudima na testovima pamćenja. Rezultati su bolji za čak 35 odsto.

ZAGRLJAJ ZA RASPOLOŽENJE Kad nekog grlimo ili neko grli nas,povećava se osećaj zadovoljstva, opuštenosti i sreće, a smanjuje se pritisak i broj otkucaja srca. Zbog toga je zagrljaj odličan za stres.

ČOKOLADA Od dve do tri kockice crne čokolade dnevno, zbog kakaoa, koji sadrži, štite srce, snižavaju krvni pritisak, podižu nivo dobrog holesterola, poboljšavaju cirkulaciju i štite zdravlje kože.

PAUZA OD EKRANA Ako vam je kompjuter neophodan za rad ili u ekran gledate u slobodno vreme, preporučuje se da pravite pauze od gledanja na 20 minuta. Gledajte u tačku koja je udaljena pola metra od vas kako bi se oči odmorile od naprezanja i protegnite noge zbog cirkulacije.

Foto: pixabay.com

GLASAN SMEH Glasan smeh, pa čak i na silu, može da dovede do poboljšanja raspoloženja, podstiče cirkulaciju i pravilno disanje.

PRANJE RUKU Često pranje ruku smanjuje rizik od pojave raznih infekcija 30 odsto, smanjuje se i rizik od prehlade i drugih zaraznih bolesti.

SPAVANJE U HLADNOJ SOBI Spavanje u hladnoj prostoriji poboljšava kvalitet sna, smanjuje rizik od pojave dijabetesa i podstiče telo da potroši više kalorija da bi se zagrejalo.

FETUS POLOŽAJ Odmor u fetus položaju, popularnoj pozi u jogi, smanjuje umor, bol u leđima, opušta vrat i smanjuje stres.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading