NE ZAVRŠAVAJTE DECI REČENICE: Greške koje neiskusni roditelji često prave

Autor:

Lifestyle

27.08.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako vaši mališani vole da pričaju, saslušajte ih i dajte im dovoljno vremena da dođu do kraja priče.

RepublikaFoto: pixabay.com
Dopustite detetu da završi priču koju priča bez prekidanja

Iako svi žele najbolje za svoje dete, mnogi roditelji, posebno oni koji tu čast imaju prvi put, iz neiskustva često prave greške koje ne deluju opasno, ali ipak mogu dovesti do problema u odrastanju mališana. Srpski telegraf izdvaja nekoliko njih na koje upozoravaju stručnjaci na polju dečje psihologije, a koje se najčešće ponavljaju.

IME DETETA

Otkrivanje imena deteta pre nego što se rodi, čak i najbližima, može biti velika greška. Ljudi će, namerno ili ne, da komentarišu šta misle o tom imenu, govoriće vam zašto ne valja, podsećaće vas na druge ljude sa istim imenom i predlagaće vam bolja, a to može dovesti do toga da vam presedne i da morate na brzinu da smišljate novo ime.

Foto: pixabay.com

DOJENJE

Mnoge mame ne mogu da doje odmah nakon porođaja, što dovodi do frustracija. Pritisak okoline može da bude veliki. Dojenje je vaša lična stvar i zbog toga te osetljive informacije sačuvajte za sebe. Ipak, ne gubite iz vida da je majčino mleko najbolja hrana za bebe.

PARKIĆ I VRTIĆ

Preterano zaštitnički stav prema deci može doneti više štete nego koristi. Ako imate priliku da vodite mališane da se igraju sa drugom decom, učinite to bez razmišljanja. Ako dete ranije počne da se druži sa vršnjacima, kasnije neće imati problema s društvom. Zato je vrtić odlično mesto za mališane.

TOPLI POZDRAV

Iako se ne čini kao velika greška, kada terate decu da zagrle i poljube rodbinu prilikom dolaska i odlaska, to može da napravi problem. Neka deca su previše stidljiva i ne vole bliske kontakte sa svakom osobom. Zato, ako vidite da je detetu neprijatno, nemojte ga na silu terati da se grli i ljubi sa svima. Dete će samo odlučiti kome je privrženo, piše Insajder.

Foto: pixabay.com

ČVRSTA HRANA

Žene koje su se porodile prvi put često prave grešku sa čvrstom hranom. Svi imaju neki savet, a neiskusne mame zbog toga mogu prerano bebama da uvedu čvrstu hranu. Porazgovarajte sa lekarom pre nego što mališanu promenite ishranu.

GOVOR

Veliki broj dece obožava da priča, ali im ponekad treba dosta vremena da dođu do poente priče. Roditelji im zbog toga neretko završavaju rečenice u nadi da će im tako olakšati. Međutim, to ipak nije tako. Decu pustite da završe priču i dajte im koliko god vremena im treba. Tako razvijaju govorne i kognitivne sposobnosti. U suprotnom, kasnije mogu imati problema u komunikaciji.

ŠTEDNJA ZA FAKULTET

Dok je dete malo, retko ko razmišlja o tome da počne da štedi novac za fakultet. Često mislimo da je prerano za takve stvari, pa se neretko događa da sve radimo u zadnji čas. Za fakultet treba puno novca, pa ako želite da maksimalno olakšate život i sebi i detetu, najbolje bi bilo da mu otvorite štednju za fakultet što pre.

SLEDEĆA FAZA

Kada je dete još beba, jedva čekate da prohoda i progovori. Kada to uradi, jedva čekate da nauči da čita i piše, a kad i time ovlada, jedva čekate da završi osnovnu školu, pa srednju i tako dalje. Ovakvim razmišljanjem gubite fokus s deteta i ne uživate u njegovom procesu odrastanja, već čekate da vam svi lepi trenuci prođu pred nosom. Fokusirajte se na dete i uživajte u svakom minutu njegovog odrastanja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading