OPREZ! Prirodni porođaj nakon carskog reza može da bude koban po život majke i bebe

Autor: b92.net, Republika

Lifestyle

08.10.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači s Univerziteta u Oksfordu prikupili su podatke o više od 70.000 porođaja u Škotskoj između 2002. i 2015. godine. Među ženama koje su pokušale vaginalno da se porode nakon prethodnog carskog reza, 28 odsto je opet moralo na hitan carski rez.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jednom kada žena rodi dete carskim rezom, pokušaj vaginalnog porođaja dosta je rizičniji kako za majku tako i za bebu.

Pokušaj vaginalnog porođaja bio je povezan s dodatnim rizikom od naprsnuća materice, gubitkom velike količine krvi, ali i rizikom od infekcije gotovo svih organa. Rizici za plod uključuju smrt bebe dok je u stomaku, a u najboljem slučaju boravak u neonatalnoj jedinici odmah po rođenju kao i oživljavanje uz upotrebu lekova ili intubacije, piše klix.ba. Međutim, za majke je apsolutni rizik od bilo koje od ovih komplikacija bio veoma nizak, to jest oko dva odsto kod onih koje pokušavaju da rode vaginalno i jedan odsto kod onih majki koje se porađaju na carski rez.


Bebe su pretrpele jednu ili više komplikacija u osam odsto pokušaja vaginalnog porođaja i šest odsto narednih carskih rezova, pokazalo je istraživanje. Ketrin Ficpatrik, epidemiolog iz Oksforda, vodila je istraživanje koje je objavljeno online u časopisu PLOS Medicine.

- Naši nalazi se mogu upotrebiti za savetovanje i tretiranje žena koje se porađaju ili planiraju da se porode carskim rezom i treba ih uzeti u razmatranje uz postojeće dokaze o povećanom riziku od ozbiljnog morbiditeta u kasnijim trudnoćama povezanom s ponovljenim carskim rezom - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading