KUPANJAC BEBE: Evo koliko je često potrebno kupati novorođenče

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bebu možete da kupate svaki dan, ali samo ukoliko ne koristite hemiju. Najbolje je da se beba kupa u plitkoj, čistoj vodi odgovarajuće temperature, u zagrejanoj prostoriji. Sapune i šampone bi trebalo birati iz palete koja ne sadrži sodu, parfeme i parabene, a i takve preparate trebalo bi minimalno koristiti

RepublikaFoto: pixabay.com
Kupanje bebe je deo svakodnevne nege 

Roditelji, posebno novopečeni, suočavaju se s brojnim pitanjima kada je nega bebe u pitanju. Pod medijskim pritiskom različitih saveta često ne znaju kako da pristupe tek rođenoj bebi, kao i to kakve su njene potrebe za higijenom. Zato je važno bebi pristupiti na pravilan način i uživati u zdravom kupanju novorođenčadi.

Ritual pred spavanje

- Kupanje bebe je deo svakodnevne nege i deo rituala pred spavanje. Tako ga treba i shvatiti - beba se osveži, operu se delovi kože ispod pelene, prevoji.

Vremenom beba stiče naviku da posle kupanja sledi poslednji obrok i spavanje - kaže pedijatar dr Radmila Kosić za Srpski telegraf ističući da su saveti stručnjaka u vezi sa kupanjem beba podložni promenama i trenutnim trendovima:

- S obzirom na to da smo godinama unazad svedoci porasta broja dece koja već u prvim mesecima imaju izuzetno suvu kožu, a kasnije i atopijski dermatitis, okrenuli smo se drugoj krajnosti - da se savetuje da se deca što ređe kupaju. Kao i obično, istina je uvek negde u sredini - objašnjava doktorka.

 

 

 

Kupanje u plitkoj vodi

Najbolje je da se beba kupa u plitkoj, čistoj vodi odgovarajuće temperature, u zagrejanoj prostoriji. Sapune i šampone bi trebalo birati iz palete koja ne sadrži sodu, parfeme i parabene, a čak i takve preparate trebalo bi koristiti u minimalnoj količini.

- Temperatura vode trebalo bi da bude prijatna na dodir unutrašnje strane podlaktice majke. U kadicu može da se stavi neki od dodataka na koji se spušta beba - ovo je olakšanje za roditelje, ipak, bebu nikada ne ostavljajte u kadi bez nadzora.

Svaka posuda, sa dodatkom ili bez njega, biće dobra za ono što se od kupanja očekuje - osveženje i minimalna količina hemije, koja se brzo ispere.

Ne bi trebalo sipati kupku u vodu jer se tako bespotrebno odmašćuje cela koža. Bitno je oprati prevoje i pelensku regiju, dobro osušiti i namazati masnim kremama za negu bebine kože - objašnjava Radmila Kosić.

 

 

 

Odojče se ne prlja mnogo

Kao što ne bi trebalo potapati ranu na telu odraslih, isto tako ne bi trebalo potapati pupčani patrljak u vodu, zato je najbolje kupanje u plitkoj vodi, što ne zahteva poseban napor, a s obzirom na to da će se otpadanje dogoditi najčešće u prvih sedam dana, doktorka Kosić preporučuje da je po izlasku iz porodilišta kupanje preko ruke najpoželjnije i da bebu ne bi trebalo kupati svaki dan, jer se ne prlja mnogo.

- Odojče nema priliku da se mnogo isprlja tokom prve godine, pa nije ni potrebno da se svake večeri kupa od glave do pete uz obilje sapuna i mirišljave pene.

Narušavanje prirodnih masnih slojeva kože dovodi do ozbiljnih promena u zdravlju kože koje se teško i uporno leče - ističe pedijatar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading