NE RIZIKUJTE! Alkohol u trudnoći utiče na razvoj bebinog lica

Autor:

Lifestyle

09.09.2017

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konzumiranje čak i veoma male količine alkohola tokom trudnoće utiče na oblik lica dece, pokazalo je australijsko istraživanje na 1.570 trudnica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mislite pre nego što popijete

Često pijenje alkohola u trudnoći može da izazove fetalni alkoholni sindrom kojeg karakterišu obeležja lica, kao što su mali otvori za oči, kratki nos i glatki filtrum iznad gornje usne.

- Deca s ovakvim stanjem verovatno će imati poremećaj pažnje i ponašanja, kao i niži IQ - objasnila je Džejn Helidej s Mardohovog instituta za istraživanje dece u Australiji.

Dodala je da ispijanje čak i male količine alkohola tokom trudnoće može da ima posledice na način na koji se kod deteta razvija lice - uključujući i oblik očiju, nosa i usana.

Ipak, Helidej kaže da žene koje su popile koju čašicu u trudnoći ne bi trebalo da brinu. Čak i ako je alkohol imao neko suptilno dejstvo, na zdravlje deteta utiču mnogi drugi faktori, poput ishrane.

Ovo istraživanje moglo bi da pomogne u dijagnostici blagih slučajeva fetalnog alkoholnog poremećaja.

Inače, fetalni alkoholni sindrom je veliki je problem širom sveta i nedovoljno je prepoznat ili je pogrešno dijagnostikovan.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading