SAVETI RUSKIH FIZIJATARA: Beba će brže prohodati uz loptu za pilates

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari smatraju da ne treba forsirati dete i nametati mu pokrete za koje nije spremno, te da se treba pridržavati ovih pet vežbi koje mogu pomoći mališanu da stekne sigurnost i stane na nogice.

RepublikaFoto: pixabay.com
NE POŽURUJTE IH: Svako dete ima svoje vreme za prohodavanje

Svi roditelji, naročito ako im je prvo dete, brinu kada će ono da prohoda. Upoređuju ga sa vršnjacima i strepe ako su druga deca naprednija. Često, u velikoj želji da njihov mališan što pre pusti korak, forsiraju ga i nameću mu neke pokrete za koje nije spreman. To nije dobro, smatraju fizijatri, jer može da naškodi detetu i ističu da je sasvim normalno i ako ne prohodaju ni nakon navršene jedne godine. Odgovor na večito pitanje kada dete treba da prohoda je - kada sazri i postane dovoljno jako da stane na noge.

U većini slučajeva beba prve korake napravi negde oko prvog rođendana, međutim, lekari smatraju da zdrava deca prve korake mogu da naprave i do 18 meseci. Pre nego što do toga dođe, svako dete prolazi kroz određene faze koje su jedan od važnih koraka do konačnog cilja - samostalnog hodanja. Najvažnije je da tokom ovih faza beba koristi i ruke i noge da bi postepeno sticala sve veće samopouzdanje. Ruski fizijatri osmislili su pet vežbi koje mogu pomoći vašem detetu da stekne sigurnost i tako brže počne da hoda.

Vežba 1

Starost: 6-9 meseci

LOPTA ZA PILATES

Dete stavite na loptu srednje veličine i držite u predelu kukova. Zatim naginjite loptu u različitim pravcima. Cilj je da razviju koordinaciju, uče da uspostave i zadrže ravnotežu.

Vežba 2

Starost: 9 meseci

STO ILI BILO KOJA TVRDA POVRŠINA

Roditelj stavlja dete u kengur i naginje se napred tako da dete prisiljava da stane nogama na sto ili drugu tvrdu površinu. Ako mališan ne želi da se osloni na noge, moguće je da još nije spreman i u tom slučaju vežbe možete odložiti na neko vreme i onda ponovo pokušati. Cilj vežbe je da dete otkrije mogućnost da stane na svoje noge.

Vežba 3

Starost: 9-10 meseci, kada je dete već u stanju da se uspravi

KOLICA

Dete stoji držeći se za ručke kolica, dok ga odrasla osoba pridržava. Kada kolica usporeno počnu da se kreću, beba kreće za njima i tako napravi prvi korak.

Vežba 4

Starost: Kada dete već može da ustane uz pomoć podrške

OMILJENA IGRAČKA I BEBI-STOLICA

Omiljenu bebinu igračku stavite u hranilicu, koju ćete postaviti u bebinom vidokrugu kako bi je igračka "dozvala". Beba će otpuzati ka njoj, a da bi je dohvatila, mora da se izdigne i stane na obe noge pridržavajući se za hranilicu. Ako se vežba izvodi uspešno, dete treba da ustane bez pomoći, oslanjajući se samo na stolicu.

Lekari smatraju da ne treba forsirati dete i nametati mu pokrete za koje nije spremno, te da se treba pridržavati ovih pet vežbi koje mogu pomoći mališanu da stekne sigurnost i stane na nogice

Vežba 5

Starost: 9 meseci i starija

OBRUČ

Stavite bebu unutar obruča i pomerajte u različitim pravcima, napred, nazad ili šetajte s njim

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading