Šminkanje tokom trudnoće može ozbiljno da ugrozi zdravlje deteta

Autor:

Lifestyle

15.02.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majke koje tokom trudnuće koriste šminku rizikuju da njihovo dete bude izloženo različitim štetnim hemikalijama, ali i da bude gojazno, pokazuje najnovija studija Helmholtz institiuta iz Lajpciga.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživači sa instituta merili su nivo butil parabena u urinu 629 majki koje su učestvovale u studiji. Rezultati su pokazali da trudnice koje češće koriste šminku imaju viši nivoovog jedinjenja, koji može dospeti u matericu i time naškoditi plodu.

Dosadašnje studije su pokazale da izloženost ploda butil parabenu, može kasnije dovesti do pojave gojaznosti kod dece, a naročito kod devojčica. Naučnici su ustanovili da butil paraben kod dece u prvih 8 godina života budi snažnu želju za hranom usled čega se ona prejedaju i dobijaju na težini.

Butil Paraben se veoma često koristi u kozmetičkim proizvodima, naročito u proizvodnji šminke i parfema, čijim nanošenjem, preko kože brzo dospeva u krvotok - a kod trudnica i u matericu.

Doktor Tobias Polte, koji je vodio ovo istraživanje, zaključio je da šminkanje i preterana upotreba kozmetičkih sredstava može naškoditi detetu.

- Glavni izvor prisutnosti parabena u organizmu dolazi iz kozmetike. Svakodnevno korišćenje losiona, šminke, parfema i farbe za kosu kod trudnica povećava nivo ovog jedinjena što može dovesti do pojave gojaznosti kod dece u njihovom ranom ili srednje ranom uzrastu - kaže doktor Polte a prenosi Daily Mail.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naučnici tvrde da je šminkanje tokom trudnuće mogući krivac za pojavu prejedanja kod dece

On dalje pojašnjava da prisustvo parabena kod trudnica izaziva brojne poremećaje kod ploda.

- Paraben zahvata gene čija je funkcija da preko hipotalamusa u mozgu reguliše unos hrane u organizam. Kada se poveća koncentracija ovog jedinjenja, dolazi do redukcija leptin receptora čime se narušava ravnoteža telesne težine i unosa hrane - ističe Tobias Polte.

U zaključku studije stoji da kada je poremećena funkcija leptin receptora u organizmu, dete jednostavno ne može da prestane da jede što vodi do prekomerene težine.

Iako postoje istraživači koji smatraju da je veza između butil parabena i gojaznosti vrlo slaba i da tu uzročnost treba detaljnije ispitati, doktor Tobias Polte savetuje da bez obzira na sve, najsigurnije je da majke izbegavaju upotrebu kozmetike tokom održavanja trudnoće.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading