Rešite se nadutosti u stomaku! Ubacite ovaj idealan obrok i oslobodite se muka

Autor:

Lifestyle

27.04.2020

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadutost stomaka pogađa veliki broj ljudi, a naročito su žene osetljive na ovaj problem. Neprijatan osećaj u trbuhu je često posedica unošenja previše natrijuma, odnosno velike količine soli kroz ishranu. Na sreću, uz pravilan izbor određenih namirnica, lako možete da se otarasite ove nezgodne pojave.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedan od najjednsotavnijih načina da neutralište veliku količinu natrijuma u organizmu jeste da u obrok imate obezbeđene i dovoljne količine kalijuma. Banana je odličan izvor ovog minerala te je planirajte za doručak ili kao užinu.

Pored banane, u redovnu ishranu ubacite sledeće namirnice kako bi ste izbegli pojavu nadutosti:

VLAKNA

Potrebno je da u redovno ishranu ubacite više različitih vrsta voća i povrća, koji sadrže vlakna koja su potrebna zdravim bakterijama u crevima.  Manje loših bakterija znači i manje nadutosti. Zeleno povrće i kupus su odličan izvor valakana koji obogaćuju crevnu floru.

ORIGANO

Poželjno je da u ishranu uključite antimikrobne namirnice, pre svega beli luk i origano, koje će ubiti loše bakterije u stomaku.

SIRĆE

Jabukovo sirće, ili neka druga vrsta sirćeta sa maslinovim uljem, može da se doda salati kako bi se smanjila kiselina u stomaku, poboljšalo varenje i smanjila nadutost.

Nadutost je najčešće izazvana preovladavanjem loših bakterija u crevima koje se najčešće hrane šećerom. Da bi ste smanjili stomačne tegobe, potrebno je da izbegavate slatkiše i zamenite ih voćem. Jabuka, pomorandža, banana su odličan izvor vlakana koji će smanjiti tegobe. Idalna kombinacija jeste da u voćni obrok (užinu) dodate i sirovu šargarepu, to će doprineti povećanju količine vlakana i učiniti da se osećate lakše.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading