RASHLADITE SE LAKO: 8 saveta da se izborite sa letnjim vrućinama!

Autor:

Lifestyle

13.07.2020

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoke temperature, vlaga i toplotni udari su podsetnik da je leto.

RepublikaFoto: freeimages.com
Foto: Ilustracija

Znate da sebi možete pomoći klimom i ugodnom odećom, ali šta još?

1. PROVERITE KLIMA UREĐAJE

Ako ste čekali vrućine kako biste pregledali klima uređaj, ne radite to i iduće leto. Proleće je idealno doba da pozovete servisera koji će proveriti da li je filter čist i ima li dovoljno plina. Stari i prljavi uređaji mogu biti nezdravi, ispuniti prostoriju lošim mirisom, ali i uticati na visinu računa.

Ako želite da klima bolje hladi, nemojte peglati ili paliti šporet preko dana već uveče. Pritom uz termometar ne stavljajte lampe koje jako greju jer sistem neće moći da prepozna pravu temperaturu. Ventilatori su takođe dobar izbor i ne troše toliko energije, navodi "Ordinacija.hr".

2. STOPALA NEKA VAM BUDU SUVA I HLADNA

Vruća i oznojena stopala nisu dobrodošla u vrućim danima kada japanke ne mogu biti vaš izbor, a veće su šanse da se razviju infekcije i žuljevi. Većina ljudi neće obrisati prostor između prstiju kada izađu iz kade, a to se mora uraditi jer samo malo vlage može uzrokovati probleme.

Kada vam se stopala krenu znojiti obavezno promenite čarape, a ako već nosite cipele ili patike, neka budu od prirodnih materijala i neka propuštaju vazduh. I ne zaboravite da se i stopala leti izlažu suncu pa ne zaboravite da ih mažete kremama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. VODA, VODA, VODA!

Znojenjem dnevno možemo izgubiti oko tri četvrtine vode, stoga je potrebno prilagoditi unos vode i  uzimati više tečnosti, izbegavati ekstremna izlaganja jakom suncu te teške fizičke poslove u uslovima visoke temperature okoline. Dovoljne količine vode u organizmu će vam dati energije i pomoći vam da ostanete fokusirani. Mnoge umereno naporne aktivnosti leti mogu dovesti do dehidracije čije vas posledice mogu mučiti danima. Na temperaturi od 15 stepeni Celzijusa telu treba oko 4 litara vode u danu, a na 35 stepeni će aktivnoj osobi trebati oko 10 litara vode u danu.

4. TRENIRAJTE RANO UJUTRO ILI KASNO UVEČE

Ako nakon ručka volite da trčite, promenite raspored do jeseni jer je jako važno izbegavati izlaganje tela suncu u najtoplijem delu dana.  Stručnjaci savetuju da pijete dovoljno tečnosti pre, tokom i nakon vežbanja, a ako su vaši treninzi naročito zahtevni, koristite i sportske napitke kako bi ste nadomestili izgubljene elektrolite.

5. VLAŽNA KOŽA

Toplotni udar nastupa usled dugotrajnog izlaganja suncu, kad telo više ne može samostalno da reguliše temperaturu i ona naraste iznad 40 stepeni, pri čemu može doći do oštećenja vitalnih organa kao što su mozak, srce i bubrezi.
Ako možete, nabavite bočicu kojom možete i raspršiti vodu pa se njome špricajte kako bi se rashladili. Ako ste kod kuće i jako vam je vruće, iskoriste tuš i hladnu vodu!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

6. JEDITE HRANU KOJA HLADI I SADRŽI PUNO VODE

Šta je ukusnije leti od dobro rashlađene lubenice? Tečnost možete zameniti i namirnicama koje hlade i sadrže puno vode, paradajz ili krastavac su odličan izbor jer sadrže oko 94,5 posto vode. Spanać sadrži 91,4 posto vode, a ako listove svežeg spanaća naslažete na vaš sendvič ili dodate u salatu, hidriraćete organizam i pružiti mu hranjive stvari.

7. JEDITE LAGANU HRANU

Leti su nam dostupne neke od najukusnijih i najzdravijih svežih namirnica. Zašto ne iskoristiti njihove dobrobiti i uvrstiti ih u svakodnevni meni? Jagode, trešnje, lubenica, dinja, salate su odličan odabir jer će vam dati sve potrebne nutrijente.  Sladoled je takođe opcija jer će vas rashladiti i pružiti tečnost, ali svakako ga pokušajte pripremati sami.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

8. RASHLADITE SOBU PRE SPAVANJA

Svi znamo šta znači okretati se celu noć i tražiti poziciju u kojoj ćemo osetiti barem malo vazduha na telu. Ako imate ventilator stavite ga pokraj prozora kako bi topli vazduh pretvarao u hladni. Stari "recept" je da namoćite mali peškir u hladnu vodu i stavite ga oko vrata ili na noge kako bi vas malo rashladio. Klima uređaje takođe možete ostaviti da rade, a isto tako i ventilator.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading