OTKRIVAMO KAKO DA BUDETE ODLIČAN RODITELJ: Brižan tata za srećan život

Autor:

Lifestyle

30.09.2018

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanja su pokazala da deca sa brižnim očevima bolje prolaze u školi i lakše rešavaju životne probleme.

RepublikaFoto: pixabay.com
Što je otac uključeniji u odrastanje deteta, to se ono bolje snalazi u životu

Roditeljstvo je jedan od najtežih zadataka koje čovek ima u životu, a nijedan savet, knjiga ili video vas ne može potpuno pripremiti za ovu važnu životnu ulogu. Ipak, određeni saveti vam mogu pomoći da budete dobar roditelj. Srpski telegraf je za vas izabrao nekoliko smernica koje će vam olakšati roditeljstvo, a vaše dete učiniti boljim čovekom.

Foto: pixabay.com

OHRABRIVANJE Cilj deteta je da se osamostali. Kada počne samo da se oblači, sklanja tanjir sa stola i čisti za sobom, ohrabrite takvo ponašanje.

NE POPRAVLJATE SVE Iako ponekad prepoznajete šta muči dete, ne pomažite mu ako procenite da samo može da se izbori sa problemom.

DISCIPLINA NIJE KAZNA Disciplinujte dete. Postavljanje granice će naučiti dete kako da se ophodi u društvu i kako da zadrži kontrolu kad odraste.

BIRAJTE BITKE Ne vičite na dete za svaku sitnicu. Reagujte samo kada su krupne stvari u pitanju, jer previše pravila mogu da zbune mališane.

IGRA I ČITANJE Dozvolite deci da izaberu igru, igrajte se sa njima i uživajte, barem 10-15 minuta u kontinuitetu svaki dan. Na taj način pokazujete da vam je stalo. Čitanje je takođe preporučljivo, posebno kada su bebe u pitanju. Obožavaju glas roditelja, a i dublje ćete se povezati.

Foto: pixabay.com

VREME SA OCEM Od rođenja deca treba da provode vreme sa očevima što je češće moguće. Deca sa brižnim očevima bolje prolaze u školi i lakše rešavaju životne probleme.

ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI Deca neće upamtiti ono što pričate, ali će se uvek rado sećati aktivnosti koje ste radili zajedno.

POHVALE Precizno i često hvalite dobre postupke svojih mališana. Umesto "bravo", budite specifičniji. Nešto poput: "Hvala što si me sačekao da završim razgovor pre nego što si zatražio kolač, sviđa mi se tvoje strpljenje" je sjajan način da se usvoji željeno ponašanje. Takođe se preporučuje da pustite decu da vas "uhvate" kako ih hvalite dok misle da ne znate da vas slušaju.

TRI PITANJA Svakog dana postavite detetu barem tri pitanja koja su vezana za njega. Sposobnost konverzacije je jako važna, ali je roditelji često ne ohrabruju jer ne smatraju da je važna.

TRIK HRABROSTI Naučite dete da uvek gleda osobu u oči tako što ćete mu savetovati da vidi koja je boja očiju njegovog sagovornika. Kontakt očima će učiniti da dete deluje uverenije i pokazaće drugoj deci da je spremno da se brani, ako ga diraju.

Foto: pixabay.com

RAZGOVOR O EMOCIJAMA Kada dete završi svoj plač, pitajte ga: "Kako si se osećao dok si plakao?" i "Šta bi ti pomoglo da ne plačeš više?" i saslušajte odgovor. Razgovor o emocijama će pomoći detetu da prevaziđe krizu.

UKLONITE RAZMAŽENOST Svako dete je blago, ali nijedno nije centar univerzuma. Objasnite im to i čitajte im priče u kojima se nalaze primeri dobrih osoba.

SVAĐA ZA STOLOM Organizujte porodični obrok barem jednom dnevno, ne terajte decu da jedu na silu, ako ne žele, i izbegavajte svađe. Obrok bi trebao da bude srećno vreme i kao takvo gradi zdrave navike.

VOLIM TE Stručnjaci kažu da se deca ne mogu razmaziti rečima. Dajte sebi oduška i recite im da ih volite kad god imate želju.

SKLONITE IH OD TELEVIZORA Izbacite televizor iz dečje sobe. Deca sa televizorom u sobi su gojaznija, spavaju manje, imaju lošije ocene i društvene sposobnosti. Podstaknite fizičke aktivnosti nekoliko puta na dan. Istraživanja pokazuju da je razvoj dece direktno vezan sa njima.

Pazite na zdravlje deteta

  • Ohrabrujte dete da pere zube dva puta dnevno
  • Osigurajte svoj dom i sklonite stvari koje bi mogle da povrede mališane
  • Slušajte svog lekara
  • Odvedite dete na spavanje dok je budno, tako će naučiti da se smiri pre spavanja
  • Navikavajte malu decu na nošu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading