DŽEPARAC DA, ALI SKROMAN: Koliko novca školarci treba da nose sa sobom

Autor:

Lifestyle

02.09.2018

22:47 >> 11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji treba da se upoznaju sa tim koliko će njihovi mališani trošiti u toku školskog dana i da na osnovu toga naprave plan.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Roditelji moraju da imaju uvid u to kako deca troše novac i koje odluke donose

U ponedeljak počinje nova školska godina i deca, koja nasmejana, koja tužna, letnji raspust ponovo zamenjuju obavezama. Roditelji koji će svoju decu prvi put poslati u školu sada imaju dodatnu brigu. Pored toga kako će mališani stići do škole, kako će se uklopiti i da li će učiti, uvek postoji i nedoumica oko njihovog džeparca. Ukoliko vas muči ovaj problem, Srpski telegraf vam otkriva nekoliko detalja koji će vam pomoći da ga prevaziđete.

UČITELJICA I DOGOVOR

Prvaci su jako mali i još uvek nemaju pravu predstavu o novcu. Zbog toga je jako bitno upoznati se sa njihovim potrebama kada krenu u školu, a te informacije mogu dobiti od učiteljice.

- Smatram da je najpametnije da roditelji na prvom sastanku sa učiteljicom naprave plan. Ona će im objasniti šta sve škola obezbeđuje deci, a šta će oni morati da pokriju. Nakon toga bi trebalo da malo istraže teren oko škole i da vide gde bi deca mogla da kupuju užinu i da trguju, pa da na osnovu toga donesu odluku o džeparcu - kaže za Srpski telegraf psiholog Nevena Čalovska Hercog i dodaje da bi bilo dobro da deca raspolažu ograničenom sumom novca i da taj novac bude ciljano dat. Na taj način se kod dece stvara odnos prema novcu. Ističe i važnost internog dogovora roditelja.

- Ako je to ikako moguće, roditelji male dece koja idu u isti razred bi trebalo da naprave dogovor oko toga koliki će džeparac davati svojim mališanima. Novac ne bi smeo da bude instrument dečjeg rivaliteta, provokacije i ponižavanja, posebno u tom uzrastu - objašnjava Čalovska Hercog.

VISINA DŽEPARCA

Deca imaju svoje potrebe kada krenu u školu, a džeparac bi trebao da bude prilagođen tome. Deca takođe treba da imaju slobodu da taj džeparac i troše.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Sa džeparcem ne bi trebalo preterivati

- Suma ne bi trebalo da bude preterano velika. Roditelji moraju da imaju uvid u to kako deca troše novac i koje odluke donose. Isto je važno da deca imaju autonomiju u donošenju odluke kako će taj džeparac potrošiti, osim ako ga ne troše na nešto što se ne sme. Princip "ja sam ti dao novac i ja odlučujem" je pogrešan pristup - kaže psiholog i dodaje da roditelji ne smeju da odvajaju svoju decu ukoliko ih imaju više.

- Jako je dobro da se roditelji međusobno dogovore koliko će novca dati deci, posebno ako imaju dva deteta ili više. Ne bi smelo da se desi da jedno dete dobije više od drugog.

S obzirom na to da je škola za njih nova sredina, prvake ne bi trebalo finansijski vaspitaviti u tom uzrastu.

- Sve je za decu novo u prvom razredu. Zbog toga se novčana odgovornost treba učiti od drugog razreda, kada se deca već naviknu na školsku okolinu - zaključuje Čalovska Hercog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading