(VIDEO) Na Ekvadoru žive ptice samoubice koje se zakucavaju u jezero, a evo zašto ih meštani slave

Autor: Republika

Razonoda

22.10.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neobična pojava i ritual dešavaju se u Ekvadoru

RepublikaFoto: youtube.com/ AP Archive
Uginule ptice na obali

Ozogoče predstavlja grupu od nekoliko jezera u Ekvadoru koja su postala poznata po bizarnoj pojavi koja se dešava svake godine.

Naime, u periodu između septembra i oktobra, crnokrili sprudnici, ptice selice koje lokalno stanovništvo naziva "cuvives", vraćaju se u ove predele i jurišom se zakucavaju u jezero i umiru. Teorija koje opisuju ovaj bizarni događaj je više, međutim jedina kojoj lokalno stanovništvo veruje je ta da je ovo način na koji se ptice žrtvuju kako za "svoju dušu" i svoje jato, tako i za sam narod koji živi na ovom, ne baš pristupačnom i životom izdašnom prostoru.

Upravo zbog toga, svake godine u ovom periodu, meštani se okupljaju na obali jezera gde se održava ritual i festival u čast ovih ptica.

- Narod slavi ptice jer se one žrtvuju za nas koji živimo u teškim uslovima - rekao je lokalni šaman koji predvodi čitav ritual istakavši da za ljude koji slave ptice, životinjsko žrtvovanje nije legenda ili mit već realnost u kojoj žive.

Dok na stotine umrlih ptica leži po obali, livadama ili pak pluta jezerom, tokom rituala ljudi svoju zahvalnost pokazuju uz hranu, piće i ples specifičan za njihovu regiju.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading