Vanzemaljci se smrzavaju: Temperatura na Marsu do minus 95°C

Autor:

Razonoda

22.02.2019

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U samo nekoliko "klikova" svako može da proveri kakvo je vreme na Marsu, zahvaljujući novim naučnim instrumentima NASA.

RepublikaFoto: pixabay.com
Na crvenoj planeti ledara

NASA svemirska sonda Insajt omogućava svakodnevne izveštaje o vremenskim prilikama na Marsu, koji se potom objavljuju na internet-stranicama, objavila je agencija. 

Insajt (InSight) je skraćenica za Interior Exploration using Seismic Invesigations, Geodesy and Heat Transport. 

Prema poslednjim raspoloživim podacima, u nedelju je na Marsu najviša temperatura iznosila minus 17 Celzijusovih stepeni, a najniža je bila minus 95 stepeni. 


- Ova nam sprava daje osećaj kao da smo u poseti nekoj vanzemaljskoj galaksiji - rekao je Don Banfild s njujorškog Univerziteta "Kornel", koji vodi odeljenje za informacije o vremenskim prilikama. 

Insajt je opremljen i prvim magnetometrom koji meri promene u lokalnim magnetskim poljima. Rover bi trebalo da bude operativan još najmanje dve godine. 

Nova robotska sonda američke svemirske agencije Insajt lender na Mars je sletela u novembru, postavši tako prva sonda američkog civilnog svemirskog programa koja je sletela na tu planetu. 


Trebalo bi da donese nova saznanja o istoriji Marsa, ali i naše planete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading