Kada budete čuli jezivu priču o pesmi "Ringe raja" odmah ćete je zabraniti deci!

Autor: Republika

Razonoda

11.05.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pesmica "Ringe, ringe, raja" jedna je od najpoznatijih i prvih koje naučimo u vrtiću, međutim, retko je ko upoznat o legendi koja se krije iza nastanka ove pesmice, prenosi Snops.

RepublikaFoto: youtube.com/Fairy Sarah and Friends ©

Pesmica se peva dok se deca drže za ruke i poskakuju vrteći se u krug. Korene vuče iz Londona u kojem se pevala još u 17. veku, tačnije 1665. godine, kada je u Engleskoj harala kuga. Prema legendi, značenje pesme veže se za kugu koja je u tom gradu odnela skoro 70.000 života.

Pesma na engleskom zvuči ovako: "Ring-a-ring o' roses, A pocket full of posies, A-tishoo! A-tishoo!, We all fall down. Cows in the meadows, Eating buttercups, A-tishoo! A-tishoo!, We all jump up", što prevedeno na naš jezik znači: "Napravi krug od ruža, džepove napuni cvećem. Apćih, Apćih! Svi padamo. Krave na livadi jedu cveće. Apćih, Apćih! Svi skačemo!".

Ring na engleskom znači prsten ili krug, a "ring of roses" prsten od ruža ustvari označava prve simptome kuge, crvene krugove na koži. Cveće ima posebno značenje, ruža simbolizuje simptome kuge, a džepove su ljudi punili cvećem u želji da se zaštite od bolesti.

U kasnijim verzijama pesme pevalo se "Ashes" umesto "Apćih", jer su se tela neretko kremirala kako bi se sprečilo širenje kuge. Engleska deca pesmu pevaju isto kao i naša, tako što se uhvate za ruke i formiraju krug te vrte oko jednog deteta pevajući pesmu. Dete u sredini predstavlja obolelog od kuge i izolovano od druge dece te bi kasnije to dete poljubilo nekog drugog iz kruga i na taj način ga zarazilo. 

Mnogi naučnici se protive ovom tumačenju i tvrde da kuga i ova pesmica nisu povezane. Kažu da za to postoji više razloga, a jedan od glavnih jeste činjenica da simptomi opisani u pesmici ne odgovaraju simptomima kuge.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading