Nasina sonda poslala iznenađujuće podatke o Suncu: Ovo će dramatično promeniti postojeće teorije!

Autor: Republika

Razonoda

05.12.2019

13:14 >> 13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoštvo podataka koji su rezultat bliskog susreta Nasine sonde sa Suncem daje naučnicima jedinstveni uvid u Sunčev vetar i vreme u svemiru dok letelica prolazi kroz najudaljenije delove atmosfere naše zvezde.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici su u sredu opisali prva objavljena otkrića solarne sonde Parker, letelice lansirane 2018. godine na put bliže Suncu od bilo kod drugog predmeta stvorenog ljudskom rukom.

Otkrića koja nude nova saznanja o tome kako Sunce utiče na vreme u svemiru menjaju saznanja astronoma o razornom Sunčevom vetru koji može da ometa satelite i elektroniku na Zemlji.

 

 

- Svakako smo se nadali da ćemo s približavanjem Suncu uočiti nove fenomene i nove procese, i svakako jesmo - kaže Nicola Fox iz odeljenja za heliofiziku američke svemirske agencije.

- Nove informacije koje smo dobili uglavnom su potvrdile ono što smo očekivali, ali neke su bile potpuno neočekivane.

 

Zemlja je oko 149,6 miliona kilometara udaljena od Sunca. Sonda se približila Suncu na oko 24 miliona kilometara kako bi prikupila podatke korišćene u studijama objavljenima u časopisu Nature.

 

 

- Čak i s tim prvim podacima bili smo šokirani koliko je korona drugačija, promatrana izbliza - kaže Džastin Kasper, istraživač  sa univerziteta Mičigen.

Sonda se približila na oko šest miliona kilometara od površine Sunca, sedam puta bliže od bilo koje druge letelice. Sonda je "preživela" ekstremnu toplotu dok je letela kroz najudaljeniji deo Sunčeve atmosfere, korone u kojoj nastaje solarni vetar koji čine vrele nabijene čestice pune energije koje struje od Sunca i ispunjavaju Sunčev sastav.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oscilacije u brzini tih nabijenih čestica koje izlaze iz Sunčeve korone, prema ranijim pretpostavkama, ličile su na valovito treperenje poput ponašanja strune na gitari povučene u sredini. Jedno od velikih iznenađenja sa sonde, po mišljenju jednog naučnika, je otkriće iznenadnih skokova u brzini Sunčevog vetra koji su bili toliko razorni da su se magnetska polja preokretala.

- Otkrili smo te diskretne, moćne talase koji su prelazili preko letelice poput divljih okeanskih talas - kaže Džastin Kasper, glavni istraživač čiji je tim na univerzitetu Mičigen izradio instrument na sondi Parker za merenje solarnih vetrova.

 

 

- Oni prenose ogromne količine energije. To će dramatično promeniti naše teorije o tome kako se korona i solarni vetar greju - kaže Kasper.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading