Grlite svoju decu što više: Evo šta time činite za njihovo zdravlje

Autor:

Lifestyle

16.01.2020

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojne obaveze i sve brži način života roditeljima ostavljaju sve manje vremena za druženje sa decom. U tome najviše stradaju oni intimni trenuci kada se razgovara, šali i iskazuje međusobna ljubav, zbog čega dete ostaje uskraćeno za vrlo važan segment u životu, zagrljaj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Brojne naučne studije potvrdile su da zagrljaj ima izuzetno važnu ulogu u detetovom razvoju, naročito za njihov emocionalni i psihološki rast.

Zagljaj stvara snažnu decu

Mala deca imaju snažno razvijane senzore, a nežan zagrljaj pozitivno deluje na stvarnje jačih veza između nervnih ćelija,

Izdvojte 10 minuta dnevno koje ćete posvetiti grljenju vašeg deteta i time ćete učiniti veliku stvar za njihvo rast u psihološkom i fizičkom smislu.

Od zagrljaja deca rastu

Studije pokazuju da prilikom zagrljaja kod beba dolazi do lučenja hormona oksitocina koji je odgovoran za fizički rast. Ukoliko nema ovog hormona, deca prestaju da rastu, a istraživanja su dokaza da roditelji koji manje grle svoje dete, mogu imati periode prekida u svom fizičkom razvoju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zagljaj čini decu zdravijom

Sa rastom nivoa oksitocina jača i imuni sistem deteta. Zato deca koja su više izložena nežnim roditeljskim zagrljajima manje su podložna virusnim oboljenjima.

Zagljaj donosi smirenost

Zagrljaji doprinose smanjenju emocionalne napetosti i pojave temper tantruma.

Temper tantrum je nervozni ispad kod deteta koji se manifestuje u vidu histeričnog plača i naglih pokreta. Mnogi roditelji pogrešno smatraju da ukoliko grle dete u takvim trenucima, mogu ohrabrivati takvu vrstu ponašanja. Ali, istraživanja pokazuju da će zagrljaj dati potpuno drugačiji efekat. Umesto nervoze, dete će se osećati smireno i sigurno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Grlite svoju decu jer će biti jača

Deca se jako teško nose sa stresnim situacijama. U tim trenucima u njihovom organizmu dolazi do povećanog lučenja hormona kortizola koj ih čini nervoznim i osetljivim. Jedini način da se smanji nivo stresa, jeste već pomenuti hormon oksitocin, koji se luči zagrljajem.

Uvek u teškim trenucima zagrlite svoje dete i pokažite da ste tu za njega. 

Pored svih ovih beneficija na dečije zdravlje, najvažnija stvar koju donosi zagrljaj jeste emocionalna povezanost sa vašim detetom i razvijanje međusobnog poverenja. To će najviše značiti na putu kroz život.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading