Koren u mitologiji ili paganski običaji: Evo zašto namigujemo, tetoviramo se i pokazujemo srednji prst!

Autor: Novosti, Republika

Razonoda

03.02.2020

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ste se nekada zapitali zašto namigujemo ili pokazujemo srednji prst? Kako su nastala ova opšte prihvaćena ponaša širom sveta i koje je njihovo izvorno značenje? Biće zabavno da ih otkrijemo.

Namigivanje

Onaj ko namiguje signalizira drugoj osobi da će uskoro sa njom da podeli neko tajno saznanje. Nije očigledno zašto i šta je to, ali je namigivanje znak da odmah dovedemo stvarnost u pitanje.

Ovo je poziv za buđenje. Ako zastanete i malo razmiliste o tome, to je već prilično čudno. Namigivanje zapravo ime veze sa pričom o jednookom Odinu iz nordijske mitologije

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Odin je moćan i mudar otac skandinavske religije. Bog mudrosti, ozdravljenja i pobede voljen je u svim germanskim tradicijama, a poznat je po svojoj žeđi za mudrošću.

Prema jednoj priči, na jednom od svojih putovanja u potrazi da proširi svoje znanje i svest, Odin je došao do izvora gde raste drvo "Yggdrasil".

Opšte je bilo poznato da, ko pije vodu sa ovog izvora, spoznaće sve tajne i postati najmudriji na svetu. Ovaj izvor čuvao je Mimir, savetnik bogova i najmudriji lik skandinavske religije.

Odin mu je zatražio malo vode. Mistično stvorenje je tačno znalo šta Odin traži i nije htelo da mu olakša: tražilo je bogu da žrtvuje svoje oko.

Kako je Odin tražio apsolutnu mudrost, Mimir je smatrao da je to fer cena. Odin nije dva puta razmislio već je odmah bacio svoje oko u izvor, a Mimir mu je dozvolio da pije vodu sa izvora i spozna svo znanje ovoga sveta.

U mnogim likovnim prikazima i zbog činjenice da ima jedno oko, Odin izgleda kao da namiguje. To je priča odakle potiče namigivanje, a kada namigujemo i time signaliziramo da imamo za nekog neko tajno saznanje, zapravo odajemo počast Odinovom žrtvovanju.

Zašto se tetoviramo?

Tetovaža je stari oblik umetnosti koji se tokom istorije pojavljuje u različitim kulturama. Naša moderna reč "tetovaža" dolazi od tahitske riječi „tatau“ što znači "nešto označiti".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mnogi povezuju poreklo tetovaža sa verovanjem da je to žrtva koju prinosimo svojim telima kako bismo se dublje povezali sa onim što taj odabrani simbol predstavlja.

U nekim zemljama se veruje da je reč o večnom tragu na našim smrtnim telima, koji može da prođe kroz sve naše reinkarnacije. Zato, pre nego što se odlučite za tetovažu, mudro odaberite njeno značenje i simboliku.

Zašto pokazujemo srednji prst da bismo nekog uvredili?

Još u antičkoj Grčkoj su shvatili snagu seksualnosti, te je ona bila deo moći gotovo svih njihovih bogova. Uspravni muški polni organ je imao posebne moći.

On je bio simbol velikog potencijala, snage koja je mogla da se bori protiv svakog demona, da preokrene lošu sreću u zlatnu priliku i da kreira novi i uspešan početak u svačijem životu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kod starih Grka ispružen srednji prst upravo je to značio – uspravni muški polni organ. Ali, zašto su ga pokazivali? Ovu ružnu gestikulaciju koristili su da oteraju bilo kakvu negativnu energiju i aktivnost usmerenu ka njima. Pokazivanje srednjeg prsta i vređanje je pokušaj da se „veže“ i odbije loša energija koja je uperena protiv vas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading