Rizično je plastičnu bocu koristiti više puta: Ono što se dešava može da ugrozi vaše zdravlje

Autor:

Razonoda

12.02.2020

07:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plastične boce su lake za nošenje i ljudi ih često više puta koriste kako bi sa sobom nosili vodu ili neko drugo osvežavajuće piće. Ali, stručnjaci upozoravaju da je veoma opasno istu plastičnu bocu koristiti više puta iz nekoliko razloga:

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bočica je leglo bakterija

Tokom letnjih vrućina bakterije se munjevito šire našom okolinom, pa posebnu pažnju treba usmeriti na pribor koji koristimo za jelo i piće. "Najopasniji" deo plastične boce je otvor na koji prislanjamo usta, jer se bakterije prenose iz usne šupljine na neravne delove plastike i tamo razmnožavaju.

Nakon višestruke upotrebe plastične boce, otvor za usta dobija sitna oštećenja i neravnine koje su pogodne za skrivanje i razmnožavanje bakterija.

Plastične boce ispuštaju opasne hemikalije

Da bi sprečili širenje bakterija, plastičnu bocu trebalo bi oprati mlakom vodom i deterdžentom. U želji da detaljno isperu bakterije mnogi koriste vruću vodu (ili bocu čak stavljaju u mašinu za pranje posuđa) koja ima suprotan učinak od željenog. Plastična boca nije predviđena da bude izložena visokim temperaturama jer u tom slučaju ispušta opasne hemikalije koje mogu ugroziti zdravlje. 

Najsigurnije je bocu iskoristiti samo jednom

Plastične boce voda i sokova koji se prodaju u prodavnicama trebale bi se koristiti samo jedanput. Na tržištu postoje specijalizovane boce za višekratnu upotrebu koje se proizvode na drugačiji način, ali nisu sto posto sigurne. Ukoliko ne želite da se izlažete opasnostima, najsigurnije je da plastičnu bocu koristite samo jednom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading