Senzacionalno otkriće! Ti-Reks dobio rođaka

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

13.02.2020

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tiranosaurus reks, kralj dinosaurusa, stekao je novog člana porodice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Fragmenti fosilizovane lobanje koji su pripadali prethodno nepoznatoj vrsti tiranosaurusa pronađeni su u južnoj Alberti u Kanadi. I sve to zahvaljujući Džonu De Grutu, farmeru i paleontologu entuzijasti koji je pronašao fosil, navodi se u saopštenju kraljevskog muzeja "Tyrrell" u Alberti, gde će fosili uskoro biti izloženi, piše CNN.

Ovo je prvi novi tiranosaurus koji je pronađen u Kanadi posle 50 godina, i ujedno jedna od najstarijih vrsta tiranosaurisa pronađena u Severnoj Americi. Istraživači veruju da je ovaj  Tanatoteristes degrutorum (Thanatotheristes degrootorum) živeo oko 2,5 miliona godina pre svog bliskog rođaka, Tiranosaurisa reksa.

Tanatoteristes degrutorum  je pre 79,5 miliona godina vladao zemljom, danas poznatom kao Severna Amerika, kao zastrašujući predator. Mogao je da izraste i do 30 stopa u dužinu (devet metara) i težio je više od dve tone. Poređenja radi, Tiranosaurus reks je mogao da dostigne oko 40 stopa u dužinu (oko 12 metara).

Njegovo ime predstavlja kombinaciju reči "Thanatos", grčki bog smrti, i reći "teriste" - onaj koji žanje. Drugi deo imena odabran je u čast De Gruta koji je fosile pronašao tokom pohoda u blizini Haisa, Alberta.

- Pronalazak kosti vilice bio je apsolutno zapanjujući! Znali smo da je poseban jer se jasno vide fosilizovani zubi - kaže De Grut.

Specifičan po grbama na nosu

Jedinstvene osobine fosila pomogli su istraživačima da utvrde da je reč o posebnoj vrsti, navodi se u studiji objavljenoj u ponedeljak.

- Tanatoteristes se razlikuje od svih ostalih tiranosaurusa po brojnim karakteristikama lobanje, ali najistaknutije su grbe na nosu koje se protežu sve do gornje vilice - rekao je Džared Voris, vodeći autor studije.

Tokom godina je otkriveno mnoštvo fosila dinosaurusa u Kanadi, tačnije Alberti. Ovaj novootkriveni fosil pridružuje se porodici drugih tiranosaurusa koji su pronađeni u Kanadi: Daspletosaurus, Gorgosaurus, Albertosaurus i Tiranosaurus reks.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Daspletosaurus je poslednje otkriće fosila tiranosaurusa u Kanadi i pronađen je 1970. godine. Otkriće ovog fosila omogućilo je istraživačima da utvrde da su različite grupe tiranosaurusa živele širom Severne Amerike, odvojene jedna od druge tokom perioda kasne Krede pre između 74 i 80 miliona godina.

Grupa Daspletosaurina, kojoj je pripadao Tanatoteristes, lutala je između južne Alberte i Montane, dok je druge bilo moguće naći u centralnoj Alberti ili u južnim delovima SAD.

Među poznatim savremenicima Tanatoteristesa, takođe otkrivenih u Alberti, nalaze se i rogati Ksenoceratops. Mnogi drugi dinosaurusi pronađeni u Alberti datiraju iz perioda od pre 66 do 77 miliona godina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading