NASA izdala upozorenje: U subotu će naša planeta biti izložena velikoj opasnosti iz svemira, evo o čemu je reč!

Autor: Republika

Razonoda

14.02.2020

07:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki asteroid dugačak oko jedan kilometar opasno će se približiti našoj planeti u subotu, 15. februara, prenosi NASA.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Procene govore da je to potencijalno katastrofalno jer bi, u slučaju sudara, stene ove veličine mogle jednim potezom ubiti milione ljudi širom velikog pojasa, što može izazvati tragediju na globalnom nivou, piše Slobodna Dalmacija.

Asteroid sa oznakom "2002 PZ39" putuje brzinom većom od 50.000 milja na sat. Prema Dejli Ekspresu, Nacionalna uprava za vazduhoplovstvo i svemir (NASA) objavila je da bi u subotu trebalo da bude najbliži našoj planeti i to u 11 sati i 5 minuta.

Procenjene dimenzije svemirske stene su 990 puta 440 metara! To znači da bi eventualni udarac mogao da ima ozbiljne posledice.

- Ako objekat veći od 25 metara i manje od jednog kilometra udari u Zemlju, verovatno bi samo naneo lokalnu štetu na području udara. Svako veće nebesko telo, široko jedan do dva kilometra, moglo bi, međutim, da ima globalne posledice - navode iz NASA.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Proračuni kažu da će balvan ocenjen kao potencijalno opasan od Zemlje preći razdaljinu od oko 5,77 miliona kilometara. Iako na prvi pogled zvuči dovoljno daleko i prilično sigurno, stručnjaci za svemirske procese nisu skloni nepotrebnoj panici i širenju lažnih alarma: ovo je rastojanje koje nas izlaže velikom riziku.

Asteroidi ili planetoidi su nebeska tela stene ili metala većih prečnika od jednog metra, koja orbitiraju sama ili u grupi sličnih tela oko sunca. U poređenju sa planetima, one su mnogo manje i obično nepravilnog oblika. Nastaju iz ostataka protoplanetarne materije i najčešće orbitiraju oko matične zvezde na sopstvenom putu ili kao prirodni sateliti većih planeta. Neke od njih su vezane planetarnim gravitacionim silama, kada plove u grupama koje orbitiraju na svojim putanjama. Do sada je otkriveno skoro 170.000, a oko 11.000 je dobilo službena imena, akronim i redni broj.

Kako se njihove orbitalne staze često presijecaju sa Zemljom, u prošlosti su poznati česti bliski susreti i sukobi i trebali bi biti otvoreni za mogućnosti budućih sudara. NASA poziva na hitno ulaganje dodatnih napora kako bi se proučile veličine, strukture i putanje tih objekata.

Nakon što će, nadamo se, zaobići zemlju, Asteroid 2002 PZ39 će nastaviti svoj put kroz Sunčev sistem i uputiti se ka Veneri, kojoj se očekuje da se približi 14. juna 2034. godine. Ali ovaj datum neće obeležiti njegov stalni odlazak sa Zemlje, budući da se isti asteroid sa Venere planira ponovo vratiti na stazu tik uz našu planetu. Potencijalna pretnja od udara asteroida takođe je predstavljena u jedinstvenom izveštaju Bele kuće pre dve godine, kao i u američkoj Nacionalnoj strategiji za pripremu svemirskih objekata u blizini Zemlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Akcioni plan dokumenta kaže da bi predmeti u dužini od jednog kilometra "mogli prouzrokovati štetu širom sveta". Zemljotresi, cunami i razne tektonske promene mogle bi se pojaviti kao sekundarni rezultati udara asteroida ove veličine. Izveštaj Bele kuće podseća naučnike da je asteroid veličine oko 10 kilometara izazvao izumiranje dinosaurusa pre 66 miliona godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading