U čemu je tajna crvenog konca: Narodno verovanje otkriva mistično značenje vunice oko zgloba!

Autor: Republika

Razonoda

15.02.2020

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U čemu je njegova tajna i isceliteljska moć crvenog konca? Nose ga slavne osobe, ozbiljni duhovni praktikanti, ali i naše bake ga vezuju svojoj deci i unucima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naši stari od davnina veruju da crveni vuneni konac može spasiti i zaštititi od bilo kojeg uroka.

Mnoge kulture širom sveta veruju da putem naših misli ili putem zavidnog pogleda, osoba može naškoditi drugoj osobi uzrokujući joj bolest, povredu ili čak smrt. Urok je strela koja izlazi iz duše zavidnika i urokljivca prema onome kome zavidi i nekada ta strela pogađa, a nekada promaši.

Crveni konac pronalazimo kod Jevreja (posebno kabalista), budista i hindusa (sveti konac koji štiti, ispunjava duhovnu želju ili snaži zavet).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za crveni konac se veruje kako odvraća lošu sreću koju čoveku može doneti urok zlog oka. Na hebrejskom jeziku on se naziva "rojte bindele" i obično je napravljen od tanke vunice. Nosi se na levoj ruci povezan kao narukvica.

Neki od tih crvenih konaca se donose iz Izraela. Ponekad je crveni konac u ogromnim količinama obavijan oko groba jevrejske biblijske mučenice Rahele u blizini Vitlejema. Smatra se da crveni konac ima ogromne moći i da donosi dobru sreću te garantuje onome ko ga nosi božansku zaštitu.

Neki Jevreji, koji se plaše negativnih uticaja uroka, imaju staru tradiciju da vežu crveni konac na bebin krevetac u nadi da će time odvratiti uroke i prizvati milost Boga te će beba biti zaštićena od svakoga zla.

Kako zdravstveno deluje vuneni konac?

Postoji mnogo mitova o njemu, ali je naročito korišćen u svrhe narodne medicine.

Prema narodnom verovanju, vuneni konac oko zgloba smanjuje bolove u zglobovima i pojačava cirkulaciju krvi. Vuneni konac utiče na cirkulaciju, jer upalna reakcija počinje usporenjem krvotoka. Takođe služi kao izvor manjeg statičkog elektriciteta.

Higijenski najzdravija termoregulacijska stvar je vuna, a njena struktura omogućava koži da diše. Štaviše, poseduje lekovita svojstva.

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Mag
Foto: Ilustracija

Od davnina su se ljudi oslobađali zubobolje, glavobolje, bolova u leđima, tako što su na bolno mesto stavljali komad prave prirodne vune. Takođe su prevremeno rođenu decu stavljali u runo ovce. Stvar je u tome da prirodna vlakna vune, ošišane i netretirane bilo kojim hemikalijama odlično se upijaju u kožu i umiruju je.

Ako koristite posteljinu od prirodne vune, postojeći lanolin iz nje (koji se topi na temperaturi tela), lako prodire u kožu. Na taj način blagotvorno deluje na mišiće, zglobove, kičmu, ublažava bolove i povećava cirkulaciju krvi. Toplotna provodljivost vune je niža od mnogih tekstilnih materijala.

Kalava je sveti hinduistički konac, koji se takođe zove i "mauli" na hindu jeziku. Nosi se u toku obavljanja hinduističkih rituala kao što su Jajna ili Puja odnosno sankalpa. Vezuje se od strane sveštenika na ruke vernika koji prisustvuju obredu molitve.

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Mag
Foto: Ilustracija

Kalava se vezuje na desnu ruku muškarca i neudatih žena, a na levu ruku udatih žena. Takav konac je najčešće simbolički čin namere u umu osobe da joj se ispuni željeni duhovni zavet.

Krajem devedestih, crveni konac postaje popularan među muzičkim i filmskim zvezdama u SAD-u kao što su Madona, Majkl Džekson, Rosi O'Donel, što se zatim prenelo na mlađe naraštaje Holivuda.

Od onih koji danas nose crveni konac oko ruke možemo nabrojati sledeća imena: Lindzi Lohan, Ešton Kučer, Britni Spirs, Dejvid i Viktorija Bekam, Demi Mur, Avril Lavinj, Rijana, Šarliz Teron, Mik Džeger, Zak Efron, Paris Hilton, Vanesa Hadžins i mnogi drugi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading