(VIDEO) RETKOST: Naučnici uspeli da uzgoje morskog zmaja!

Autor: sputniknews.com, Republika

Razonoda

16.02.2020

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici Univerziteta u Kaliforniji uspešno su u akvarijumu "Birč" u San Dijegu uzgojili par retkih morskih zmajeva.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

- Čini se da je dva i po centimetra dugačka mladunčad morskih zmajeva zdrava. Konzumirali su i svoj prvi obrok, komadiće škampa - rekla je upravnica akvarijuma Dženifer Nero Mofat.

- Ovo je veoma značajan događaj za naš akvarijum, za naš tim i program uzgoja morskih konjica i morskih zmajeva - naglasila je.

​- Obični morski zmajevi su osetljive životinje i zahtevaju puno brige tokom uzgoja i u procesu razmnožavanja. Proučavamo ih već više od 25 godina i presrećni smo što smo uspeli da napravimo još jedan korak napred u očuvanju te osetljive vrste - rekla je Nero Mofatova.

Akvarijum ​"Birč" već dugo uspešno sprovodi program uzgoja morskih konjica, nastojeći da uzgoji i obične morske zmajeve, koji su poreklom iz australijskih voda, prenosi ​"Jutarnji list".

​- Obični morski zmajevi izvode složeno parenje tokom kojeg se partneri zajedno okreću priljubljeni "nosevima" povlačeći pritom za sobom vodeni vir -pojasnili su iz akvarijuma.

​Taj ples je ključan za uspešno odlaganje ženkinih jajašaca u trbušnu vrećicu mužjaka, gde se ona oplođuju. Pritom ženke nemaju nikakvog udela u celom procesu nakon polaganja jaja, tako da je mužjak zapravo "majka" svojim mladuncima.

Ako je parenje bilo uspešno, mladi se izležu nakon šest nedelja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading