Ove stvari nam donose sreću prema narodnim verovanjima

Autor:

Razonoda

26.02.2020

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cvrčak je u zapadnoj kulturi hiljadama godina simbol domaćeg ognjišta, Kinezi veruju da donosi sreću, dok su Indijanci imitiranje njegovog cvrčanja smatrali uvredljivim. Ljudi širom sveta veruju da im sreću donose pojedine stvari, biljke, životinje...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srpski telegraf predstavlja neka od verovanja i sujeverja koja su rasprostranjena planetom, ali i u Srbiji.

Bubamara se smatra znakom sreće i blagostanja. Veruje se da daruje strpljenje i da onome na koga sleti donosi duhovno i fizičko ozdravljenje. Smatra se i zaštitnikom dece.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bubamara

Vilin konjic donosi sreću ako ga vidite negde u prirodi. Najavljuje neku promenu u životu, a simbol je mudrosti, čistoće, harmonije, hrabrosti, mira i snage.

Skarabej je simbol plodnosti, a mnogi veruju i da štiti od zla.

Žir prema skandinavskoj mitologiji štiti od munja jer su plod hrasta, drveta posvećenog Toru, bogu groma i munje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Delfin

Delfin se smatra donosiocem sreće. Ovo verovanje počiva na činjenici da su mornarima, koji su mesece i godine provodili na pučini, delfini koji plivaju pored brodova prvi najavljivali blizinu kopna.

Svinja označava bogatstvo, strpljenje, iskrenost. Nemci imaju čak i uzrečicu "imati svinju", koja znači da je sreća blizu.

Kornjača je prema drevnoj kineskoj mitologiji jedna od četiri svete životinje (uz zmaja, jednoroga i feniksa). Ona simbolizuje sreću, mudrost, izdržljivost i dugovečnost.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kornjača

Slonovi predstavljaju mudrost i odanost. Veruje se da figurice slona pored vrata ili na policama donose sreću i dug život. Postoji i verovanje da figura slona može pomoći da prinova dođe u kuću, pa je mnogi stavljaju kraj kreveta u spavaću sobu.

Tigar je u kineskoj kulturi od davnina uziman za simbol moći i prosperiteta. Jevreji ga smatraju simbolom vrednosti, Rimljani vezuju za boga Bahusa, a stari Grci za Dionisa, boga vina i dobrog raspoloženja.

Žaba ima moć da prizove plodnost, bogatstvo i blagostanje. U starom Egiptu ova životinja je simbolizovala život i predstavljala zaštitnika na putu u zagrobni život.

RepublikaFoto: pixabay.com
Žaba

Potkovica je opšte poznati simbol sreće. Zbog povezanosti s konjima predstavlja snagu i pouzdanost. Potkovica obešena iznad vrata čuva dom i zemlju.

Kovanice - Ako nađete metalni novčić, imaćete sreće ceo dan. Ako ne uzmete novčić, veruje se da će vas ceo dan pratiti nesreća. Najsrećniji novčići su oni koji imaju rupu ili su savijeni, pogotovo ako ih dobijete kao kusur u prodavnici. Sreća će biti još veća ako ga držimo u levom džepu ili na ogrlici oko vrata. A kovanice koje na sebi imaju datum vlasnikovog rođendana nose posebnu sreću.

Veruje se da bubamara donosi ozdravljenje, žir čuva od groma i munja, a žaba ima moć da prizove plodnost i bogatstvo...

Merdevine su čak i drevni Egipćani smatrali simbolom sreće, pa su ih stavljali i u svoje grobove kako bi pomogli duši da se uspne u nebesa. Međutim, merdevine podjednako znače i nesreću kad su naslonjene na zid jer predstavljaju porodični trougao i, ko prođe ispod njih, remeti sklad porodice.

Detelinu s četiri lista svi prepoznajemo kao znak sreće. Prema jednoj legendi je Eva ponela sa sobom detelinu sa četiri lista kad je napuštala raj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Broj sedam smatra se srećnim u mnogim kulturama. U zapadnom svetu predstavlja požrtvovanost i sedam vrlina, mudrost, razumevanje, čast, slavu, snagu, dobrotu i mir.

Trepavica koja je otpala može ispuniti želju ako je s obraza premestite na prst, nešto zaželite i onda je oduvate.

Zvezda padalica je među prirodnim fenomenima koji ispunjavaju želje. Ko god je vidi, trebalo bi da pomisli želju, ali ne sme nikome otkriti šta je zamislio jer se to inače neće ispuniti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dimničari su znak sreće i bogatstva. U narodu je odavno poznat običaj da se uhvatimo za dugme kada vidimo odžačara. Koren ovog verovanja leži u tome da odžačari predstavljaju duše naših predaka koje se uvek pojavljuju u telu nekog stranca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading