Da li ste se ikada pitali zašto čuveni keks Petit Ber ima rupice i zupce? Ako jeste, EVO odgovora!

Autor: republika.rs

Razonoda

02.03.2020

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad mu priđete, pa ga zagrizete, a on pršti i miriše... nema se vremena da se misli na nešto drugo, nego samo da se što pre sažvaće taj mali zalogaj zadovoljstva - taj mali Petit Ber, jednostavnu čaroliju ukusa! Uzgred, kad govorimo "mali", čisto da znate da u prevodu sa francuskog ime keksa i znači - mali maslac, ali to nije ono o čemu bismo hteli da pričamo... Nas zanima - znate li koliko rupica i zubaca ima ovaj keks? I zašto ih uopšte ima?

RepublikaFoto: wikimedia.org/MORS
Foto: Ilustracija

No, krenimo redom. Godine 1886. u Nantesu stvoren je širom sveta čuveni keks, koji se i dalje pravi prema istom receptu u fabrici koja nosi inicijale njegovog tvorca, Luja Lefevra Utila (Louis Lefevre-Utile). Perfekcionista sa smislom za marketing, Lefevr-Util, shvatio je važnost pakovanja i građenja imidža brenda. Sa velikom pažnjom je birao sastojke vrhunskog kvaliteta za svoj proizvod, mleko, jaja, brašno...

Reklami je pridavao veliki značaj i za te potrebe angažovao velike umetnike svoga doba. Svoj izgled keks duguje kalupu koji je Louis doneo iz Engleske. Na prvi pogled se ne bi primetilo ništa neobično u prilično jednostavnom dizajnu keksa, ali postoji nekoliko činjenica o brojevima koji su veoma zanimljivi.

Ispravno bi bilo reći "pti ber", ali u duhu našeg jezika - odomaćilo se "petit ber"

Kada pogledate keks, uočićete uglove, zupce i rupice, ali pre nego što keks pojedete, verovatno bi retko kome palo na pamet da sve to broji i dobijenim iznosima dodeli neko dublje značenje.

A značenje je, zapravo, usko povezano s vremenom. Četiri ugla, koliko ih ima Petit Beurre, simbolizuju četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca, koji predstavljaju 52 sedmice u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj sati u jednome danu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading