USKORO DEŠIFROVAN STARI ZAVET: Nije sve onako kako smo mislili!

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

01.11.2017

05:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici veruju da smo na pragu da konačno dešifrujemo "čudo" koje se pominje u Starom zavetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Stari zavet, Biblija

Prvo zabeleženo pomračenje Sunca dogodilo se pre više od 3000 godina, tačnije 30. oktobra 1207. godine p.n.e, za vreme vladavine egipatskih faraona Ramzesa II i njegovog sina Mernepta.

Pomračenje Sunca se pominje u Starom zavetu kada je Jošua, sin Nunov, vodio ljude do izraelske oblasti Kanan, danas moderni Izrael i Palestinu.

Moleći se Jošua je zamolio Sunce da bude stabilno i objasnio kako je sunce stajalo mirno, a Mesec se zaustavio dok se nacija svetila neprijateljima. 

Profesor ser Kolin Hamfri sa Univerziteta u Kembridžu kaže da prevod Starog zaveta na moderni engleski nije dobar.

- Ako se vratimo na originalni hebrejski tekst, možemo lako shvatiti da se radi o pomračenju Sunca koje je, prirodno, u tom trenutku prestalo da sija - kaže on.

Profesor Hamfri i njegov tim su potom počeli da računaju da li se baš u to vreme dogodilo pomračenje i utvrdili su da je jedino vidljivo pomračenje iznad Kanana bilo 30. oktobra 1207. godine p.n.e.

- Pomračenja Sunca su se koristila kao odrednica za događaje u antičkom svetu. Uz pomoć ovih novih kalkulacija konačno znamo i kada je tačno vladao faraon Mernepta, od 1209. ili 1210. godine p.n.e, a prema odavno poznatim spisima zna se da je njegov otac Ramzes Veliki vladao od 1276. do 1210. godine p.n.e - zaključuje Hamfri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading