FALKAO SA DRINE: Kako je "debeljuca" koji je spavao u GEPEKU postao "DAS BESTE"

Autor:

Sport

01.12.2018

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko težak i trnovit put morate preći kako bi stigli do zvezda? Da li ste se to ikada zapitali? Negde mora biti početak te avanture, a ne možete ni zamisliti šta vas sve na toj dugačkoj cesti čeka. Ona nije utabana, moraćete sami da pronađete pravi drum, lutate pustim ulicama, tražite to konačno odredište. Ne, neće vas niko voditi za ruku i usmeravati ka pravim smernicama. U svemu tome ste sami, a hoćete li uspeti zavisi samo od vas.

RepublikaFoto: twitter.com/Eintracht Frankfurt
Luka Jović

Dok ste još uvek u godinama kada vam je najveća briga da li će vam omiljeni crtani film početi u "7 i 15" kako bi mogli na vreme da odete na spavanje, znate da ste bezbrižni. Tek prepoznajete šta je ono pravo, iskušavate emocije, ljubav. Još ako vam prva simpatija postane fudbalska lopta, onda je jasno da su pred vama dani ispunjeni srećom, ali i znojem, radom i mnogo, mnogo odricanja. Već smo pomenuli da je trnovit put do zvezda, a postaje vam jasno da ta svetlucava, sjajna nebeska tela ne možete dosegnuti ako ne zasučete rukave.

Jedan mališan iz Batara, sela u Bijeljini, Luka Jović, dobro je naučio taj put. Zapamtio je svaku prečicu, svaku prepreku, zabeležio svako skretanje. Nije za sobom ostavljao mrvice hleba da ga sećaju na pređene metre i kilometre, ostavljao je golove, mnogo njih. 

Kada želite da ostvarite nešto morate biti odlučni u tome, ali vam je potrebna i doza sreće. Luka ju je imao kada ga je Zvezdin ekspert za mlade talente Toma Milićević uočio na jednom turniru i pozvao mališana da zaigra za crveno-bele. Tada je porodica Jović preživljavala pravu dramu, otac Milan i mali Jović spavali su u "pasatu" blizu stadiona samo da bi napadač mogao da ostvari svoj san. Imao je problem sa kilažom pa je morao da se odrekne "brze hrane". Da li je vredelo? Itekako.

 

 

- Spavali smo u tom "pasatu". Oborim zadnje sedište, ponesem od kuće jastuk i ćebe i Luki napravim krevet. Tako smo čekali utakmice, jer smo iz Batara morali da krenemo ranije. Sećam se da je jedan vikend igrao dve utakmice, prvu u subotu po podne, a drugu u nedelju rano ujutru. Nije nam se isplatilo da se vraćamo preko Drine. Doterao sam automobil ispred južne tribine i tu smo proveli noć. Palio sam ga često da se mali ne bi smrzao. Prilazili su nam portiri da vide šta se dešava, čak su nas gledali i ljudi koji čeprkaju po kontejnerima... Svi su se čudili - rekao je Lukin otac jednom prilikom.

RepublikaFoto: instagram.com/ukajovic_35
Luka Jović

Hteo ga je i Partizan, ali srce je odabralo crveno-bele boje. Postao je najmađi strelac Crvene zvezde u istoriji. Imao je samo 16 godina, pet meseci i pet dana kada je 28. maja 2014. zaigrao protiv Vojvodine u Novom Sadu i pogodio mrežu rivala. Tada je "čupavi" mališan počeo da ispisuje nove stranice na travnatom igralištu. Dobio je nadimak "srpski Falkao" kada je Zvezdan Terzić to izgovorio pred novinarima. Mnogi su se šalili na njegov račun tada, ali...

RepublikaFoto: twitter.com/Serbian football
Luka Jović

Odlazak u Benfiku nije mu mnogo pomogao, ali taj jul 2017. godine promenio je karijeru mladog Srbina za 360 stepeni. Frankfurt je postao grad iz snova, a Ajntraht klub koji mu je oživeo karijeru. Prošle sezone sa 9 golova samo je najavio ono što će uslediti već naredne. Trenutno je najbolji strelac Lige Evrope sa 5 pogodaka, a u Bundesligi deli prvu poziciju Pakom Alkaserim i kolegom Sebastijanom Halerom. 

Zaludeo je čitavu Evropu, veliki Bajern, moćni Liverpul pa i Barselona... ko bi rekao da će mališan "iz gepeka" očevog "pasata" stići do toga da se velikani otimaju za njegov potpis. Ipak, upozorili smo vas da put neće biti lak. Istorija se piše, kraj se ne nazire, a i zašto bi se sada stalo, bajke imaju srećan kraj, a Lukina svakako to zaslužuje. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Luka Jović

Ne, on nije "srpski Falkao" on je kratko i jasno "Das beste" (najbolji) - Luka Jović.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading