"A U LONDONU, MUK": 40 godina od čuvenog Hajberija i Duletovog voleja!

Autor:

Sport

06.12.2018

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od najvećih utakmica u istoriji tima iz Ljutice Bogdana kluba odigrana je pre tačno 40 godina u Londonu. Crvena zvezda je na slavnom stadionu Hajberi odigrala nerešeno 1:1 sa Arsenalom u revanšu osmine finala Kupa UEFA i plasirala se u četvrtfinale, a junak je postao slavni golgeter Dušan Savić.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Detalj sa meča Crvena zvezda - Arsenal

Na današnji dan 1978. godine ispisan je deo crveno-bele istorije. Tog 6. decembra, pre tačno 40 godina, odigrana je utakmica koja će se zauvek pamtiti i prepričavati među zvezdašima, u čuvenoj sezoni u kojoj smo stigli do finala Kupa UEFA.


U pitanju je bio revanš susret osmine finala ovog evropskog takmičenja i gostovanje Arsenalu. Zvezda je u dva prethodna eliminaciona kola uspela da savlada Dinamo iz Berlina i Sporting iz Hihona, a u prvoj utakmici osmine finala pobedila je slavni engleski tim minimalnim rezultatom 1:0. Jedini strelac pred oko 50.000 navijača na Marakani bio je Cvijetin Blagojević, dok je revanš na Hajberiju obeležio Dušan Savić.

- Sada, 40 godina kasnije, pomislim kako je bilo uzbudljivo i lepo je što ta priča i dalje traje svakodnevno. Sada je još lepše. Što vreme više prolazi, sve više se priča, čini mi se da je onda ta utakmica na Hajberiju manje bila u centru pažnje nego sada- kaže legendarni napadač.
RepublikaFoto: Starsport
Dule Savić

Znalo se da crveno-bele u Londonu čeka teška utakmica. Trener Branko Stanković, čuveni Ambasador, na teren stadiona koji više ne postoji poslao je sledećih 11 igrača: Aleksandra Stojanovića, Nikolu Jovanovića, Zlatka Krmpotića, Slavoljuba Muslina, Mihalja Kerija, Ivana Jurišića, Vladimira Petrovića, Cvjetina Blagojevića, Dušana Savića, Zdravka Borovnicu i Nedeljka Milosavljevića.

Prvo poluvreme završeno je bez pogodaka, a domaćin je poveo u 72. minutu golom Alana Sanderlenda i tako anulirao rezultat iz Beograda.

Utakmica se bližila kraju i činilo se da će ovaj dvomeč otići u produžetke, ali da tako ne bude pobrinuli su se Zvezdini asovi. U tom, sada već čuvenom 88. minutu izveli su akciju za pamćenje. Vladimir Petrović Pižon petom je proigrao Blagojevića koji je sa boka poslao loptu u srce kaznenog prostora, a Dule Savić je maestralno šutirao pod prečku!
RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Crvene zvezde

- U tim trenucima, pri rezultatu 1:0, ne možete ni o čemu da razmišljate osim o igri, da budete bolji i date gol. Mislim da nam je svima pre te akcije bilo u mislima i da sačuvamo tih 1:0 za produžetke, jer bismo imali još pola sata. Onda se dogodila ta akcija i sve ostalo je istorija. Kako su godine prolazile, ta pobeda je dobijala na značaju. Tada smo bili prisutni u Evropi svake godine i dočekivali proleće, pa smo se prisećali u nedostatku velikih utakmica. Sada je Zvezda dve godine zaredom na evropskoj sceni i postoji razlog više da se dueli ove generacije porede sa tim mečevima. Prošle godine smo takođe igrali sa Arsenalom, pa je moj Vujadin pogodio prečku u Londonu, što je dodatno obogatilo priču.

Pre 40 godina je nastao i čuveni komentar: „A, u Londonu muk“. Za crveno-belu erupciju oduševljenja, pa je Savić senior otkrio i jednu anegdotu.

- Nisam mnogo pričao sa Vujadinom o tom susretu na Hajberiju, a Filip Stojković, Milan Borjan i ostali sadašnji momci su često spominjali tu prečku, pa sam im u šali rekao kako im je sada valjda jasno ko jedini može da utiša London - završio je priču Dušan Savić u šaljivom tonu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading