PEP: Rasizam je svuda, ne samo u fudbalu

Autor:

Sport

11.12.2018

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Menadžer Mančester sitija Pep Gvardiola rekao je da je rasizam zastupljen svuda, ne samo u fudbalu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pep Gvardiola

Proteklog vikenda u centru pažnje bio je fudbaler Sitija Rahim Sterling koga su na rasnoj osnovi vređali navijači Čelsija, u derbiju Premijer lige na londonskom Stamford Bridžu.

Policija istražuje incident sa subotnje utakmice na Stamford Bridžu, a uprava Čelsije zabranila je četvorici navijača ulaz na stadion dok traje istraga.

- Rasizam je svuda, ne samo u fudbalu. Moramo da se borimo, da obezbedimo bolju budućnost za svakoga, ne samo u Engleskoj, nego svuda - rekao je Gvardiola. 

Čelsi je naveo da će u slučaju da se potvrde navodi o rasizmu, oštro kazniti navijače. 

- Cenim ono što je Čelsi uradio, a da se to dogodi u mom klubu i mi bismo isto uradili - naveo je Gvardiola. 

Na društvenim mrežama pojavio se snimak kako navijači pored terena viču i gestikuliraju ka Sterlingu, koji je došao da uzme loptu iza gola. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pep Gvardiola

Engleski reprezentativac rekao je da je "morao da se nasmeje" kada je čuo uvrede, pošto "nije očekivao ništa bolje".

Udruženje profesionalnih fudbalera saopštilo je da negativni prikaz medija o Sterlingu "ohrabruje rasističku retoriku" i da je on fudbaler "koga često izdvajaju". 

- Rahim je neverovatna osoba, neverovatan čovek. Teško je shvatiti da se u 21. veku dešavaju stvari koje su se u prošlosti dešavale tamnoputim osobama - dodao je Gvardiola i pozvao medije da pomognu u zaštiti jednakosti medju ljudima. 

Upitan da li je mislio da Sterling ima negativan tretman u medijima, Gvardiola je odgovorio: 

-Ne znam. Kada sam došao u klub razgovarali smo, pošto znam da je veoma aktivan na društvenim mrežama. Rekao sam mu da zaštiti privatan život i da se drži izvan situacije. Negativnost očekuješ kada ne odigra dobro, ali samo zbog boje kože? Ne. Prava moć u današnje vreme je u medijima, ne u političarima, pa oni (mediji) imaju odgovornost - naveo je Španac. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading