Fudbalerka Amerike navukla bes Donalda Trampa!

Autor:

Sport

25.06.2019

20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalerke Sjedinjenih Američkih Država plasirale su se u ponedeljak uveče u četvrtfinale Prvenstva sveta u fudbalu gde će odmeriti snage sa domaćinom Francuskom. Megan Rapino je reprezentaciji donela pobedu sa dva gola sa bele tačke, ali je ipak na sebe navukla bes predsednika Donalda Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Megan Rapino

Megan Rapino jedna od najiskusnijih i jedna od tri igračice koje nose kapitensku traku u reprezentaciji SAD i već godinama tokom intoniranja himne izražava protest zbog socijalnih nejednakosti u Americi i na taj način podržava Kolina Kapernika koji je prvi među NFL igračima počeo da kleči tokom intoniranje hine.

I Rapino je na isti način izražavala protest tokom 2016. , ali je u međuvremenu Fudbalski savez SAD doneo pravilo koje kaže da svi igrači moraju da stoje tokom intoniranja himne. Rapino je zato odlučila da u Francuskoj nezadovoljstvo iskazuje na drugačiji način. Dok sve igračice drže ruku na srcu i pevaju himnu, Rapino stoji u tišini sa rukama na leđima.

To je privuklo pažnju i predsedniku SAD Donaldu Trampu koji je u razgovoru za publikaciju The Hill ocenio da njeno ponašanje "nije prikladno".

Još 2016. kada je prvi put počela da bojkotuje himnu, Rapino je objasnila svoju odluku:

 - Biti gej u Americi, a znam iz iskustva, znači da niste u grupi ljudi čija su prava i slobode zaštićeni. Ovaj protest je samo mala stvar koju mogu da uradim i planiram da nastavim sa tim sve dok u budućnosti ne dođemo do nekon značajnog i produktivnog razgovora na ovu temu - rekla je fudbalerka tada.

Američke fudbalerke i dalje vode borbu za jednaka primanja jer zarađuju manje od svojih manje uspešnih muških kolega, a Tramp je govorio i mogućnosti da one pobede u toj borbi.

- Mislim da to na mnogo načina zavisi od ekonomije. Mislim u smislu da je pitanje ko donosi više novca. Znam da zvezde poput Kristijana Ronalda zarađuju velike količine novca, ali oni na tribine dovode hiljade ljudi. Ali, nemam stav po ovom pitanju, moraću da razmislim. Ali, moram da kažem da volim da gledam ženski fudbal, izuzetno su talentovane - rekao je Tramp.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading