Da li ste znali koliki je zaista puls fudbalera tokom utakmice?

Autor:

Sport

20.09.2017

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom jedne fudbalske utakmice fudbaler trči u proseku oko 60 do 65 minuta, a njegov puls iznosi između 170 i 175 otkucaja srca po minuti. Doduše, puls može da skoči i na 200 otkucaja, u zavisnosti od intenziteta meča.

RepublikaFoto: adidas
Benzema po utakmici ima više od 10 pretrčanih kilometara

Procena stručnjaka sa specijalizovanog portala „physic football“ i da prosečan profesionalni fudbaler ostvari oko 50 do 55 duela, na zemlji i vazduhu, između 25 i 40 skokova i 2 do 8 obaranja protivnika tokom odbrambenih zadataka. U isto vreme, na svakih 1 do 6 sekundi, fudbaler istrči sprint ili izvrši sličnu intenzivnu fizičku aktivnost.

Brojke mogu da variraju u zavisnosti od pozicije na kojoj fudbaleri igraju, taktike trenera, da li je utakmica kod kuće ili na strani, stvarne fizičke spremnosti pojedinca. Ipak, izračunato je i da prosečno golman istrči 5,30 kilometara po utakmici, bekovi 10,43, štoperi 10,67, zadnji vezni 11,57, ofanzivni vezni 12,30, a napadači oko 11km.

Od ukupnog broja pretrčanih kilometara, na veoma intenzivno trčanje odnosi se tek 7,5 odsto, dok je 24 odsto vremena deo koji fudbaler trči u intenzivnom nivou. Čak 67,8 odsto je period blagog trčanja, ili čak hodanja po terenu.

Fudbal je igra u kom je trčanje ključan faktor, ali ono nije jednolično. Reč je o seriji eksplozivnih sprintova i situacija, u kom su presudni fizički kvaliteti kao što su brzina, mišićna snaga i sposobnost brzog oporavka između dve serije istrčavanja, ili drugih aktivnosti na terenu.

RepublikaFoto: adidas
Roben: Važno je pripremiti se za izazove koji slede

Inspirisana ovakvim detaljima i radom srca sportista, "adidas" je kreirao specijalnu Athletics Z.N.E Puls kolekciju, a koju promovišu asovi kao što su Alvaro Morata, Džejms Rodrigez, Kejlor Navas, Marselo, Šinđi Kagava, Arjen Roben, Huan Kvadrado, Karim Benzema, Tomas Lemar, Mario Pašalić, Manuel Nojer, Stefano Sturaro i drugi.

- Pre izlaska na teren stavim kapuljaču preko glave, smirim se potpuno, i jedino što čujem u svemu onom što se oko mene tada dešava je moj puls. Čujem kako mi srce udara, pratim taj ritam i tako se i pripremim za izazove koji slede – kaže Roben.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading