Potresna ispovest oca ubijenog navijača Zvezde: Tada sam ga video poslednji put, rekao sam - daj, bre, Aco, nemoj na derbi!

Autor: BBC

Sport

30.10.2019

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan, pre 20. godina, na 113. večitom derbiju ubijen je navijač Crvene zvezde, Aleksandar Aca Radović. Njegov otac Tomislav Radović je u razgovoru za BBC pričao o Aci, njihovom poslednjem razgovoru, šta mu nikada nije rekao, kako živi s bolom posle gubitka sina...

RepublikaFoto: Starsport
"Delije" ne zaboravljaju Acu Radovića

Meč na stadionu JNA bolje je počeo po crno-bele - Saša Ilić je već posle 16 minuta zatresao gol najvećeg rivala. Koji tren kasnije, 30. oktobar više nije bio praznik, već datum koji će svi po zlu pamtiti.

Sa južne tribine stadiona Partizana poletele su brodske signalne rakete ka severu, a jedna je u vrat pogodila sedamnaestogodišnjeg Aleksandra Radovića iz Opova, baš njega, usred mase od nekoliko desetina hiljada ljudi, i baš u vrat.

Radović je ubrzo preminuo, a meč je nastavljen kao da se ništa nije dogodilo. Partizan je pobedio sa 2:0. Od tada je prošlo tačno 20 godina i dosta ljudi je stradalo u navijačkim sukobima. Ali je Aca Radović ostao jedini koji je život izgubio na stadionu, iako je samo otišao da gleda fudbal.

- Naš narod kaže da vreme leči sve, ali ovde nije tako. Sve je teže kako vreme prolazi - kaže za BBC na srpskom Tomislav Radović, otac ubijenog Aleksandra.

Tomislav Radović danas ima 73 godine. I dalje živi u Opovu, mestu nadomak Pančeva. Kako kaže, oduvek je bio navijač Zvezde, zbog koje je čak znao da vozom iz Sarajeva, gde je služio vojsku,  zapuca za Beograd, odgleda utakmicu i odmah se vrati.

RepublikaFoto: Starsport

- Vodio sam Acu od malih nogu na evropske utakmice i na derbije. Kad je krenuo u gimnaziju počeo je da ide bez mene. Mislio sam se što bih mu branio, neka ide, i ja sam išao - navodi Tomislav.

- Tog jutra, oko 10 sati, Aca je tek ustao, protezao se...Rekao sam mu daj, bre, Aco, nemoj na derbi, idi na svoju utakmicu. Odgovorio mi je - a moram, derbi je to. Tad sam ga video poslednji put.

Nedaleko od stana porodice Radović nalazi se teren FK Omladinca u kojem je Aleksandar trenirao fudbal.

- Počeo je u to vreme da igra za prvi tim i tog vikenda su imali utakmicu u Vršcu ili Plandištu. I trener i predsednik kluba su ga molili da ne ide na derbi, ali nisu uspeli da ga ubede. Otišao je sa pet, šest drugara iz Opova.

Na 131. večitom derbiju bio je i Marko Lovrić - Radovićev drug iz gimnazije i navijač Partizana - i to na južnoj tribini, odakle je ispaljena raketa koja je ubila njegovog druga.

- Posle prvog gola čuli smo gadno šištanje i imao sam utisak da mi je nešto prošlo pored uveta, ali nismo videli jer smo bili okruženi dimom - priča Lovrić.

Kako kaže, tek kada se dim spustio bilo je jasno da se desilo nešto ozbiljno.

- Prekoputa, na severu, videli smo veliku rupu među navijačima i pomislili da su se međusobno potukli. Ubrzo se pročulo da je neko ubijen. Na trenutak sam se zabrinuo, znajući da su tamo neki moji prijatelji, ali pošto smo mislili da se to dogodilo u tuči zabrinutost me je odmah prošla - Aca nije bio iz te priče - navodi tridesetšestogodišnji Lovrić.

Po dolasku kući saznao je da mu je stradao prijatelj.

- Doktori su mi rekli da mu nije bilo spasa - kratko kaže Tomislav Radović, uspevajući nekako da procedi reči.

- Pogođena je glavna arterija. Momak koji ga je sa tribine izneo na atletsku stazu rekao je da je Aca odmah bio mrtav.

Posle ubistva Radovića privedene su i saslušane 154 osobe. U istrazi je utvrđeno da su navijači Partizana u Grčkoj kupili brodske rakete i prošvercovali ih u Srbiju. Na utakmicu su donete klupskim autobusom, u torbama prve ekipe, da bi kroz prozor svlačionice crno-belih bile dodate navijačima.Nadležni su tada utvrdili da je rakete u rukama imalo 12 navijača.

Aleksandar Radović je sahranjen u Opovu, a na sahrani su bili prvi tim i uprava Zvezde.

- Narednih deset godina sam svakog 30. oktobra odlazio na stadion JNA, palio sveće i nosio cveće na mesto gde je Aca ubijen. Partizan mi nije pravio probleme oko toga - ističe Radović.

Iz tabora večitog rivala su ga nekoliko puta zvali da dođu u Opovo i izjave saučešće, dodaje.

- Odbijao sam ih, ali sam na kraju prihvatio. Došli su Bjeković, Zečević i još jedan funkcioner kluba, neki Makedonac. Tada još nije bilo obelodanjeno kako su te rakete dospele na tribinu, a oni su rekli da klub nema nikakve veze sa tim.

Memorijalni turnir u fudbalu Aca Radović održavan je u Opovu narednih 17 godina - koliko je Radović imao kad je ubijen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading