Nemci se prave ludi: Zaboravili remi iz 1991. i ratove protiv Srbije!

Autor: Todor Petković

Sport

27.11.2019

04:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao i svaka velika utakmica, i sinoćnji duel između Crvene zvezde i Bajerna iz Minhena u petom kolu Lige šampiona nije prošao bez gostujućih navijača u Beogradu. Po prohladnom vremenu većina njih, obučenih u dresove svog kluba sa šalovima oko vrata, šetala je ulicama prestoničkog grada ili svoje mesto tražila po restoranima, gde su mogli nešto da prezalogaje i opuste se uz pokoje pivo.

RepublikaFoto: ST/Nebojša Mandić
Navijači Bajerna

Petorica Bavaraca Faust, Oskar, Tomas, Oland i Herman vidno raspoloženi tvrdili su da će Bajern zgromiti Zvezdu sa čak šest golova u mreži. Međutim, nisu baš mogli da se sete čuvene utakmice iz 1991. godine, kad su crveno-beli posle remija u Beogradu (2:2) prošli dalje i osvojili Kup šampiona. Naravno, još manje su "znali" da je Nemačka čak dva puta bombardovala Srbiju, pa su se začuđeno gledali među sobom praveći se da ne znaju da je Drugi svetski rat i postojao, a još manje da su nas napali i bombardovali 1999. godine.

Jedan autentični navijač Bajerna Jozef Fince na Kalemegdanu se šetao u bavarskoj narodnoj nošnji, a njegova seda kosa govorila je da sigurno mora da se seća čuvene utakmice i polufinala sa Zvezdom pre 28 godina. Uspeo je da premota film, ali šturo.

RepublikaFoto: ST/Nebojša Mandić

- Da, sećam se kao kroz maglu te dve utakmice. Ona u Beogradu je bila za infarkt. Završila se 2:2, jedva sam to podneo. Tada ste vi bili bolji tim i zasluženo ste osvojili prvo mesto - kazao nam je Jozef.

Ali na spomen istorije i agresije Nemačke na Srbiju ostao je nem.

- Ne, zaista nisam puno upućen u to. Ne znam ništa u vezi sa bombardovanjem i tim političkim odnosima. Mogu samo da vam kažem da je glavni grad prelep i sigurno da ću se vratiti opet u ovaj grad, koji ima dušu.

Očigledno je da nemački navijači imaju selektivno pamćenje, pa se svega dobrog i pozitivnog za njihov fudbal i zemlju sećaju, dok poraz 1991. godine od Zvezde izgleda još ne mogu da prebole, pa su njega i uništavanja Srbije u ratovima kolektivno zaboravili.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading