Nekad legenda, a sad taksista!

Autor:

Sport

14.01.2020

04:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stariji Turci pamtiće ga kao najboljeg fudbalera u istoriji te zemlje, a mlađe generacije kao teroristu koji je jedan od najvećih neprijatelja države. To je teret koji će do kraja života, ili do kraja trajanja režima Redžepa Tajipa Erdogana, sa sobom morati da nosi legendarni golgeter Hakan Šukur (48).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hakan Šukur

Za ikonu Galatasaraja sve je krenulo po zlu 2016. godine, kada se okrenuo protiv režima u Turskoj i javno kritikovao predsednika. Ubrzo je postao izbeglica u San Francisku, gde je otvorio pekaru. Danas radi kao taksista jer para više nema, a milione mu je zaplenio Erdoganov režim.

- Vozim za Uber, taksiram. I prodajem knjige povremeno. Pre pokušaja puča u Turskoj sreo sam jednog svog zemljaka, studenta. Bio je sam na ulici. Tražio je da napravimo selfi. Kada se vratio u Tursku, vlasti su otkrile tu fotografiju u njegovom telefonu. Uhapšen je odmah, 14 meseci proveo je iza rešetaka. Tamošnja vlast sve to radi namerno. I vrlo brutalno. Žele da me izbrišu, žele da ne postojim - ispričao je Šukur za Bild i dodao:

- Ja sam neprijatelj vlade, a ne države i turske nacije. Volim našu zemlju, našu zastavu. Neprijatelj sam pogrešne politike i stava čiji su ciljevi da nas odvoji od zapadne civilizacije. U Turskoj imam desetine miliona dolara. Sve mi je zaplenjeno. Mog oca su oterali u zatvor.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
A, nekada su bili u dobrim odnosima... Erdogan (u sredini) i Šukur (desno)

Šukur je imao poruku i za predsednika Erdogana, čijoj partiji je ranije pripadao, a bio je i poslanik u parlamentu.

- Neka se vrati demokratiji i ljudskim pravima. Da bude neko ko brine o ljudima i njihovim pravima. Da bude predsednik kakav je Turskoj potreban. Mnogi ga prate i slušaju. Treba da širi mir. To su vrednosti koje treba da važe za ceo svet.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading