Čaušić: Nikada ne bih prešao u Partizan

Autor: Mocart Sport

Sport

05.02.2020

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski vezista u velikom intrevjuu prepričava karijeru.

RepublikaFoto: Starsport
Goran Čaušić

Plaćen 1.000.000 evra u finišu letnjeg prelaznog roka 2018. godine, srpski vezista Goran Čaušić je došao u Crvenu zvezu iz ruskog Arsenala kao kapitalno pojačanje i jedan od 10 najskupljih igrača u istoriji kluba sa Marakane. Kao velika želja tadašnjeg trenera Vladana Milojevića i sportskog direktora Mitra Mrkele se vratio u klub u kojem je ponikao i bio kapiten u mlađim selekcijama. Ali, Zvezdu je napustio posle samo godinu dana i 28 odigranih utakmica u kojima je upisao jedan gol i tri asistencije.

Vratio se u Arsenal iz Tule u kojem je ove sezone uglavnom standardan prvotimac i na 12 prvenstvenih mečeva je postigao dva gola. Čaušićev Arsenal je jedno od prijatnijih iznenađenja ruske Premijer lige iako se ne može baš reći da su senzacija jer su i prošle sezone kada je Čaušić bio u Zvezdi, uspeli da sezonu završe na šestom mestu i palsiraju se u kvalifikacije za Ligu Evrope. Koje nisu uspeli da prođu…

- Izgledalo mi je da nismo bili spremni. U tim takmičenjima su ekipi potrebni fudbaleri sa samopouzdanjem i iskustvom koji su već igrali takve mečeve. Mi nismo imali dovoljno tog iskustva. Jesen je zaista bila težak period za ekipu i za mene. Povredio sam se protiv CSKA i praktično dva meseca nisam mogao da pomognem ekipi. Situacija je bila prilično loša -  kaže Čaušić na početku velikog intrevjua za ruski Sport Ekspres.

RepublikaFoto: Starsport
Čaušić i Jovičić

U Ligi šampiona si sa Crvenom zvezdom pobedio Liverpul. Kako je to izgledalo?

- Slavio je ceo Beograd. Za grad, klub i mene lično je to bio jako bitan momenat. Vratio sam se u klub u kojem sam počeo karijeru, ali nisam ranije dobio šansu u prvom timu. I odmah sam zaigrao u Ligi šampiona. Počelo je remijem protiv Napolija, onda su došli porazi, grupa je bila teška, ali je došla i ta pobeda protiv Liverpula za pamćenje. Novak Đoković nam je došao u svlačionicu pre meča i poželeo nam sreću kao veliki navijač Crvene zvezde. On je lojalan navijač, retko kada propušta naše velike utakmice. Da li nam je doneo sreću? Naravno! Iako nismo baš očekivali da ćemo da pobedimo Liverpul. Samo smo želeli da izađemo na teren i damo sve od sebe. Na kraju je bilo 2:0 - kaže Čaušić.

U drugom poluvremenu ste zamenili asistenta Marina. Da li su on i dvostruki strelac Pavkov dobili i duple premije?

- Nisu, svi smo dobili isto. Bili smo prezadovoljni zbog pobede. Iako nisam mogao maksimalno da uživam u njoj jer sam se povredio. Ipak, najvažnije je da smo u tom meču ispisali istoriju Crvene zvezde. To je bez sumnje najveća pobeda u mojoj karijeri. Pobedili smo verovatno najjači tim na svetu. Pogledajte ih ove sezone. Nisu izgubili meč u Premijer ligi, pobeđuju i u Ligi šampiona… Ipak, neću da kažem da su mi oni tim koji najviše cenim. Više mi se sviđaju Juventus i Barselona - rekao je Čaušić.

Tenk pored Marakane, igrači na oklopnom vozilu

- To oklopno vozilo je bilo spremno još prošle sezone za proslavu titule u srpskoj Superligi, ali je sve krenulo naopako kada nas je Partizan pobedio u finalu Kupa Srbije… Ideja je realizovana tek kada je Zvezda kasnije opet ušla u Ligu šampiona. Tenk je postavljen ispred stadiona baš pred taj meč za ulazak u Ligu šampiona. To je delo grupe Severna armija. On je simbol grupe što je u mnogim vestima i objavljeno. Znate, Srbija je u prošlosti imala mnogo ratova protiv Hrvatske, Bosne… I onda su mediji sve to negativno predstavili. Ali navijači nisu imali ništa protiv. Generalno, mnogo gore stvari se dešavaju među navijačima u Srbiji. Kada igraju Zvezda i Partizan, sukobi navijača su stalno pojava. Ima mnogo pirotehnike, a dešavalo se i da neko izgubi život. Postoji istorijska tenzija između dva kluba. Ipak, čini mi se da je sada situacija mnogo bolja- kaže Čaušić.

Prošle sezone je u Arsenalu igrao bivši Partizanov napadač Ognjen Ožegović koji je dete Crvene zvezde. Kako ti gledaš na to?

- Samo su dvojica ili trojica igrača to uradili da ja pamtim. U Partizanu je to aktuelni golman Vladimir Stojković. Ne razumem te poteze. Navijač sam Zvezde od malena i biću ceo život. Mogu da obećam da je Partizan jedini klub za kojih nikada ne bih zaigrao- jasan je Čaušić.

Kako se u Srbiji sada živi?

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Čaušić i Mrkela

- Postoji i dalje zgrade koje nisu popravljene od bombardovanja. Naravno da im to nikada nećemo zaboraviti. Kosovo je i dalje tema, ali je prošlo mnogo godina od tada i živimo normalan život - kaže Čaušić.

Da li je istina da u Srbiji postoji izreka “nas i Rusa 300 miliona”?

- Da, istina je. To je šala, ali mnogi to zaista misle. Ta ljubav je stvarna. Za Srbe su Rusi kao braća. Srbi iskreno vole Rusiju i Putina - izjavio je Čaušić.

A gde je najlepše živeti?

- Ako pričamo o uslovima života, Španija je bez premca. Ali sam se najlepše osećao u Rusiji. Veoma smo slični, imamo isti mentalitet, isto razmišljamo… U Rusiji se osećam kao kod kuće. Istina, fudbaleri vole da igraju u zemljama sa lepom klimom, ali i u Srbiji zna da bude hladno tako da mi sneg i mraz nisu problem - zaključuje Čaušić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading