Deki Stanković se otvorio Italijanima: O mitskom mestu na "Marakani", riziku, snovima, Mihi...

Autor:

Sport

14.02.2020

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef stručnog štaba Zvezde Dejan Stanković jedva čeka zvanično debituje na klupi srpskog šampiona. U intervjuu za italijanski "Skaj sport" je govorio o novoj ulozi u kojoj se našao, svestan da ono što je radio kao fudbaler treba pretočiti u trenersko umeće.

RepublikaFoto: FK Crvena zvezda
Stanković jedva čeka debi na "Marakani"

Stanković je dobio bezrezervnupodršku rukovodilaca i navijača Crvene zvezde da na novom poslu pokuša da bude jednako uspešan kao u periodu kad je bio igrač.

- Počeo sam novi ciklus. U trenerskoj profesiji nemoguće je planirati, samo se prepustite da vidite gde će vas posao odvesti. Ako ste sposobni, radite dobro, prilike će vam se ukazati- rekao je Stanković u razgovoru sa italijanski Skaj sport.

Pokušao je da dočara inspiraciju koju će osetiti za osam dana, kad na stadionu "Rajko Mitić" bude prvi put izažao pred "Delije" kao trener prvog tima.

- Tunel koji vodi na teren stadiona Crvene zvezde nalazi se tačno ispod severne tribine, čim savijete glavu u nameri da ga prođete sve oko vas odjekuje. Mitsko mesto, za koje me vežu prelepe uspomene. Prolaz je toliko uzak da su igrači bliski jedni drugima. Crvena zvezda je moja druga kuća, otišao sam pre 22 godine, put me vodio preko Lacija do Intera, a sad sam se vratio, jer se ukazala prilika. Prethodnik, Vladan Milojević je dao dosta Crvenoj zvezdi, ali njegov krug se zatovorio- rekao je Stanković.

RepublikaFoto: Starsport
Stanković u dresu Crvene zvezde

- Bio sam fudbaler, radio sa velikim stručnjacima i nešto sam naučio. Nisam profesor, ali jesam radnik. Volim kad sam na terenu. U ovom poslu sve je do pristupa- rekao je novi trener Zvezde.

On je govorio o stručnjacima koji su mu oblikovali karijeru...

- Prvi trener u Laciju bio mi je Sven Goran Erkikson. Nisam mogao da poželim boljeg. Uz Roberta Mančinija sam naučio da igram brže, napadam, nikad ne spuštam glavu. Alberto Zakeroni me je oslobodio i promenio mi ulogu na terenu. Kad je Žoze Murinjo stigao u Inter odrastao sam kao čovek. Omogućio mi je da svoje performanse poboljšam za 20-30 odsto, a da nisam ni znao da sam za to sposoban- rekao je Stanković.

Legenda srpskog i italijanskog fudbala je svesna da se od njega mnogo očekuje na "Marakani".

- Prestao sam da razmišljam glavom igrača, čak i ako to može da mi pomogne. Smatram sebe srećnikom, Crvena zvezda mi je prvi trenerski posao, što jeste veliki rizik. Siguran sam, uspeću. Moj san je da se vratim u Italiju, poznajem prilike u tamošnjem fudbalu...- rekao je Stanković.

Neizostavna tema italijanskih medija, kad je bivši as Lacija i Intera u pitanju, je odnos sa Sinišom Mihajlovićem.

RepublikaFoto: Estok
Siniša Mihajlović i Dejan Stanković

- Kao brat mi je. I kao otac. Važna figura u mom životu, ne samo u fudbalu. Dok smo bili u Rimu bukvalno me je podizao na ramena i nosio na krkačama. Štitio me. Bio mi je uzor i drago mi je što sam od njega učio. Ako bi neko trebalo da nas uči kako se ne odustaje nikad u životu onda je to Mihajlović. Da biramo samo jednog čoveka koji bi mogao da se izbori sa bolešću kakva ga je zahvatila verovatno bismo izabrali baš njega- rekao je Stanković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading