Jokanović. Za Zvezdu i Partizan bi bilo dobro da ne budu šampioni

Autor: Blic/Republika

Sport

26.02.2020

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekivalo se da Slaviša Jokanović, kao brendiran trener na Ostrvu, bude jedan od najvećih ambasadora srpskog fudbala u bližoj i daljoj budućnosti. Odlični rezultati u Votfordu i Fulamu, zatim sjajna epizoda u Makabiju iz Tel Aviva, otvorili su brojna vrata nekadašnjem reprezentativcu i jednom od najboljih srpskih vezista u novijoj istoriji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Slaviša Jokanović

Ipak, Jokanović se posle Engleske odlučio da prihati ponudu katarske El Garafe, sa kojom pokušava da osvoji tamošnju ligu.

Bivši menadžer Votforda i Fulama tvrdi da nije napravio korak unazad u lepoj karijeri, a u razgovoru za Blic dotakao se brojnih aktuelnih tema vezanih za srpskih fudbal. Počev od nedeljnog večitog derbija, do gostovanja reprezentacije u Norveškoj.

- Imao sam dosta ponuda, ali odlučio sam se da krenem na ovu stranu. Profesionalno, ovo je država koja je daleko od evropskog fudbala, međutim zbog Svetskog prvenstva 2022. i nije tako daleko, kao što se u prvi mah čini. Prati se fudbal, ima dosta i trenera i igrača koji rade ovde, pa sam se odlučio da je ovo taj momenat da napravim iskorak - rekao je za Blic Slaviša Jokanović.

Kao bivši igrač Čelsija, Partizana i La Korunje, u prebogatoj azijskoj zemlji Jokanović nema samo ulogu trenera. Njegova funkcija je mnogo šira, pošto je poznato da igrači sa tog podneblja nemaju izraženu radnu etiku i profesionalizam. A žele da se približe Evropi.

- Ja i kada igram sa sinom pokušavam da pobedim. Ovde nisam na odmoru. Plaćen sam da radim posao najbolje što umem i pokušavam da se adaptiram i da igrače adaptiram na moj posao. Na kraju krajeva, ja sam menadžer ove firme i trudim se, kao što sam i na drugim mestima, da izvučem najbolje od njih i da ih stavim pod neki presing da su dužni sebi, familiji, saigraču klubu, da igraju najbolje što mogu. Istina, oni taj osećaj nemaju preterano izražen kao u Evropi - priznaje Jokanović. 

Slaviša Jokanović

Zadovoljan je načinom na koji je Partizan igrao tokom nedavnog Premijer Kupa u Kataru. Iz nesporedne blizine bivši trener crno-belih je nadgledao rad tima Sava Miloševića, ali je svestan da će klub iz Humske ove sezone teško do titule.


- Istina, ali je sportski nadati se. Realno, razlika je nedostižna, ali opet kažem čeka nas derbi, gde će sve to malo da se razdrma. Bilo bi zanimljivije da je razlika dva boda. Možda bi bilo dobro za srpski fudbal, i za Partizan i Zvezdu, da prvak na primer budu Radnički ili Vojvodina. Kada se to jednom desi, to može da bude veliki podstrek večitima. Imao sam priliku da budem šampion sa Vojvodinom, pa je dve godine posle toga Zvezda osvojila Evropu. Ne bih želeo da kažem da sam ja zaslužan što su oni bili prvaci Evrope. Oni su pobeđivali velike evropske klubove, ali kada su dolazili u Novi Sad u to vreme, mi smo ih lupali po ušima. To je bilo pozitivno za nas - potvrđuje Slaviša. 
Srbija sa nestrpljenjem čeka 26. mart kada će Orlovi u okviru baraža za odlazak na Prvenstvo Evrope gostovati Norveškoj

 - Haland igra dobro, ali imaju oni još dobrih fudbalera. Opasni su, dobri, snažni, brzi...Nama generalno fali optimizma i euforije. Jer sve što se dešava oko reprezentacije je dosta negativno - priznaje Jokanović.

Poslednjih godina Jokanović je večiti kandidat za selektora Srbije. Nema sumnje da bi harizmatični Novosađanin imao veliku podršku javnosti iz više razloga.

Slaviša Jokanović

- Imam karijeru iza sebe u fudbalu od 30 i nešto godina, tako da postoji teoretska priča da bih jednog dana mogao da budem selektor. Da dobijem ponudu za taj posao. Ne mogu da odgovorim šta će biti, ali bih voleo da se to dogodi. Moji planovi su kratkoročni, ovde sam još godinu i po dana. Nikada nisam dobio ponudu da budem selektor. Kada je budem dobio – razmisliću“ - kategoričan je Slaviša. 

Kao bivši internacionalac u Španiji pričao je i o trenutnom statusu Luke Jovića.
 
- Kada te Real pozove moraš da dođeš. Ne postoje izgovori – nisam spreman, sledeće godine... Njegov korak je bio totalno logičan. On je mlad, ljudima treba vreme da se adaptiraju. Kada si u Realu vreme za adaptaciju je skraćeno. Non stop si pod svetlima reflektora. Nije pružio ono što se od njega očekivalo, ali to nije ništa strašno. Rešenje je u njegovim rukama, na više načina. Morala bi da postoji njegova želja da trijumfuje u Realu. Verujem da ima kvalitet da napreduje - jasan je Jokanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading