(VIDEO) Nebo se otvorilo! Stadion je eksplodirao: Godišnjica istorijske utakmice

Autor: Mondo/Republika

Sport

24.04.2020

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši napadač Crvene zvezde Darko Pančev je govorio o istorijskoj utakmici protiv Bajern Minhena, kojoj je danas godišnjica.

RepublikaFoto: FK Crvena zvezda
Darko Pančev

"I, po svemu sudeći, gledaćemo produžetke. Dva puta po petnaest minuta... Radinović, Radinović prema Biniću. Ispred njega brži Efenberg... Jugović, Jugović... Jugović do Pančeva, Jugović! Prosinečki je tu, Prosinečki... Mihajlović u sredinu... 2:2! Gol, gol, gol, gooool! Nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao! Galer izbacuje rukovodstvo Crvene zvezde! Čitav Bajernov tim je na travi, nokautirani su fudbaleri Bajerna…“, reči su bivšeg sportskog komentatora Milojka Pantića koje će zauvek odzvanjati u glavama zvezdaša.

Pre tačno 29 godina, 24. aprila 1991, Crvena zvezda i Bajern Minhen odigrali su jednu od najuzbudljivijih utakmica evropskog fudbala. 

U kultnom revanšu polufinala tadašnjeg Kupa šampiona, igranom pred 80.000 gledalaca na beogradskoj "Marakani", crveno-beli su u poslednjim trenucima neverovatnim autogolom došli do 2:2 i plasmana u finale, u kom su potom savladali Olimpik Marsej i ostvarili najveći uspeh srpskog fudbala...

Evo još jednom šta je "Kobra" za Mondo rekao prisećajući se čuvenih 2:2 sa Bajernom.

 - Kada se sećam te utakmice, svakako da mi prvo na pamet padne njena važnost i značaj koji je imala. Zatim prelepa atmosfera na prepunom stadionu i na kraju srećan autogol koji nam je neko odozgo poklonio, zato što smo to i zaslužili - istakao je Pančev. 

Upravo je Pančev bio taj koji je nagovestio da bi crveno-beli mogli da zaigraju u finalu Kupa šampiona. U 45. minutu susreta u Minhenu doneo je izjednačenje. Potom je u 70. Dejan Savićević pogodio za 2:1 i veliku prednost u revanšu. Očekivano, revanš je bio dramatičan...

 - Pritisak je bio ogroman, a Nemci su još jednom potvrdili onu izreku da igraju do kraja i da protiv njih nema opuštanja - konstatovao je Pančev i nastavio:

 - Nije bilo nekog posebnog dogovora pred revanš, jer smo se svi odlično poznavali između sebe i svako je znao šta treba da radi. Sećam se samo da je na poluvremenu bilo malo više podignutih tonova, jer smo u prvom delu pokazali individualnu sebičnost. Zbog atmosfere i važnosti svako je hteo da se istakne, a trebalo je već da vodimo 2-3:0. To je na kraju moglo i da nam se osveti.

Tadašnji najbolji strelac Evrope je odgovorio da li je po završetku utakmice razgovarao sa nekim od gostujućih igrača o svemu što se dešavalo te večeri na "Marakani".

 - Bila je takva ludnica na terenu i van njega da nismo znali gde se mi nalazimo, a kamoli igrači Bajerna - jasan je bio nekadašnji golgeter.

Pančev retko dolazi u Beograd, ali je i dalje u kontaktu sa nekima od igrača uz koje se popeo na krov Evrope.

 - Ima jedan malo duži period kako nisam došao na 'Marakanu', iz objektivnih razloga, iako sam često u kontaktu sa ljudima iz kluba i nekim bivšim igračima. Svakako da razmišljam o tome... Mi smo bili odlična generacija koja se poštovala među sobom i sa nekima se čujem češće, a sa nekima slabije, ali kad god se čujemo uvek nam je drago od srca, jer je taj dobar 'filing' koji je bio među nama ostao i do dan danas - istakao je. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading