(VIDEO) "Delije" će taj Đurđevdan večno pamtiti: Na današnji dan pre 25 godina odigrao se 100. derbi

Autor:

Sport

06.05.2020

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan odigran je nezaboravni 100. večiti derbi!

RepublikaFoto: youtube.com/fkcrvenazvezda
Večiti derbi

To je bilo vreme u kome su utakmice između Crvene zvezde i Partizana bile alternativa za evropske utakmice, koje naši klubovi nisu mogli da igraju zbog sankcija.

Partizan je prethodne sezone promovisao novu, sjajnu generaciju Miloševića, Ćirića, Mirkovića, Nađa, Ćurčića, koja je osvojila duplu krunu, pa je te, 1995. godine Zvezda imala ogroman motiv da šampionski pehar povrati u svoje vitrine.


Neizvesnost je trajala, vodila se velika borba za titulu, a treba podsetiti i da je u jesenjem delu sezone Zvezda je već ostavila crno-bele bez trofeja u Kupu, pošto ih je eliminisala u četvrtfinalu (2-0 i 3-3).

Crno-belima je zato osvajanje titule značilo i ''spasavanje sezone'', a ujedno bi tako zadali i novi veliki udarac ''večitom rivalu'', koji je samo četiri godine ranije bio na krovu Evrope.

A onda je došao taj dugoočekivani, 6. maj 1995. Igralo se na Marakani, a ne treba ni pominjati da je bila ispunjena do poslednjeg mesta - bilo je preko 80.000 ljudi na tribinama.
C. zvezda: Milojević, Stefanović, Đorović, Radmanović, Stojkovski, Bajčetić, Adžić (Živković), Krupniković, Kovačević, Petković (Perović), Sakić. Trener: Ljupko Petrović.

A na terenu, Partizan je u većem delu meča bio za nijansu bolji rival. Saša Ćurčić je odigrao svoju najbolju utakmicu u dresu crno-belih, bio je ''mozak'' tima i nekako se samo postavljalo pitanje kad će Zvezdina odbrana kapitulirati.


Mreža Zvonka Milojevića je, ipak, ostala netaknuta sve do 71. minuta, kada je Savo Milošević krenuo kroz razređenu Zvezdinu odbranu, uputio loptu u peterac ka Nenadu Bjekoviću junioru, lopta se odbijala od jednog do drugog, na kraju ju je Bjeković u padu nekako zakačio i ona je ušla u gol - 0:1!
Partizan: Pandurović, Mirković, Saveljić, Nađ, Bolić, Đurić, Tešović, Ćurčić (Trenevski), Bjeković, Ćirić, Milošević. Trener: Ljubiša Tumbaković.

Slavlje na jugu, zebnja među Zvezdinim navijačima, a samo je dvadesetak minuta ostalo do kraja.

Međutim, od tog trenutka, počinje preokret. Zvezda je morala da napada svim snagama i samo osam minuta posle vodećeg gola crno-belih, Stojkovski je iznudio jedanaesterac posle prekršaja Dražena Bolića u kaznenom prostorui Partizana!

Loptu je na belu tačku namestio Darko Kovačević, šutirao snažno i Pandurović je nemoćan - 1:1!

Ovaj gol je uzdrmao Partizan, Zvezdi dao dodatnu energiju i posledica svega je gol odluke u 85. minutu. Ovog puta je Kovačević snažno šutirao sa nekih 18 metara, Pandurović nije uspeo da uhvati tu loptu koja dolazi do Mitka Stojkoviskog koji iz neposredne blizine šalje loptu u mrežu - 2:1 za Zvezdu, pobeda koja je značila osvajanje šampionske titule!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading