Najveće klubove vode strani stručnjaci: Kada će Englezi stvoriti vrhunskog trenera?

Autor: Vijesti/Republika

Sport

12.05.2020

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Engleska je već dvadesetak godina jedna od najjačih liga u Evropi, za mnoge je najbolja, najdinamičnija

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleks Ferguson

Fudbal na Ostrvu promenio je Arsen Venger kada je 1996. stigao u Arsenal i dolaskom Francuza počeo je trend, jer su vrhunski strani stručnjaci kasnije u engleskoj eliti postali deo bez kojeg nije moguće zamisliti ni šampionske, niti osrednje timove.

Ser Aleks Ferguson je Škot, on je učinio Mančester junajted jednim od najvećih klubova na svetu, a malo ko se seća poslednjeg engleskog trenera koji je postao šampion sa - engleskim klubom. Poslednji koji je to uradio je Hauard Vilkinson, prvak sa Lids junajtedom 1992. Bila je to poslednja sezona pre nego je Prva divizija preimenovana u Premijer ligu.

Za sve ove godine Englezi i nisu stvorili trenere koji su dokazali da imaju kvalitet za velika dela. Ispostavilo se da tu klasu nema ni Sem Alardajs, ni Hari Rednap, Stiv Meklaren..., mada mlađe generacije obećavaju - pre svih Frenk Lampard (Čelsi), selektor Gordog Albiona Garet Sautgejt, pa i Stiven Džerard, koji trenersku karijeru gradi u Glazgovu, na klupi Rendžersa.

Od početka Premijer lige (sezona 1992/93) ukupno 10 stručnjaka je osvajalo trofej. I na toj listi na ponos Velikoj Britaniji su škotske legende - Ferguson i Keni Dalgliš.

Ferguson je odavno dobio nadimak Kum Premijer lige, jer je od 1993. do 2013. čak 13 puta bio šampion sa „crvenim đavolima”. Pamti se i 1999. u kojoj je osvojio tri najvažnija trofeja (PL, Ligu šampiona i FA kup), a Junajted se od serove oproštajne titule u sezoni 2012/13. nije približio trofeji najbolje ekipe u Engleskoj.

I Dalgliš je zasluženo ser, za navijače Liverpula je Kralj, ali posebno mesto ima u srcima pristalica Blekburno roversa.

Venger je 1996. iz japanske Nagoje došao u Arsenal i ispostavilo se - engleski fudbal primakao Evropi. Tri titule sa Arsenalom nikako ne mogu da na pravi način oslikaju Vengerov doprinos razvoju kompletne Premijer lige, a njegove „tobdžije” iz sezone 2003/04. pamte se i danas kao najbolje u istoriji lige, jer su do pehara stigle bez poraza.

Žoze Murinjo je posle osvajanja Lige šampiona s Portom imao jasan cilj - da postane trenerska ikona u Premijer ligi. Uspeo je u toj nameri, u dva mandata je tri puta bio šampion sa Čelsijem i sada kao menadžer Totenhema priželjkuje da ponovi neki od uspeha sa „Stamford bridža”.

Titulu šampiona Premijer lige osvajali su i italijanski treneri - Karlo Anćeloti (Čelsi - 2010), Roberto Manćini (Mančester siti - 2011), senzacionalno Klaudio Ranijeri sa Lesterom (2016), i Antonio Konte kao menadžer Čelsija 2017. godine.

Jedini osvajač Premijer lige koji nije sa evropskog kontinenta je Maurisio Pelegrini - Čileanac je Englesku pokorio 2014. sa Sitijem.

Poslednje dvije godine je sa „građanima” obeležio Pep Gvardiola, a ako se sezona 2019/20. završi listi šampiona među inostranim trenera pridružiće se i menadžer Liverpula Jirgen Klop.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading