ZVEZDAN TERZIĆ O AMBICIJAMA KLUBA SA MARAKANE: OBRISAĆU ZVEZDIN DUG! NAPADAMO LIGU ŠAMPIONA!

Autor:

Sport

23.04.2018

05:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić obećao je u drugom delu intervjua za Srpski telegraf da će potpuno obrisati dug crveno-belih!

RepublikaFoto: e-stock/I. DOBRIČIĆ
Vizionar: Generalni direktor Crvene zvezde

Prema njegovim rečima, crveno-bele od tog cilja deli samo jedan plasman u Ligu šampiona, a već ovog leta klub iz Ljutice Bogdana pokušaće da se domogne evropske elite pošto se u domaćem prvenstvu nalazi na korak do osvajanja trofeja.

Terzića je po dolasku u klub jula 2014. godine sačekao minus od 53 miliona evra, a Zvezda je bila pred gašenjem. Četiri godine kasnije situacija je duplo bolja jer dug varira između 26 i 29 miliona evra.

Koliki je bio dug Crvene zvezde kad ste došli u klub?

- Zvezda je u julu 2014, kada sam došao u klub, bila klinički mrtva. Predlog nezavisnih finansijskih revizora je bio da se ide u bankrot. Na UO se predlagalo da se ide u UPPR. To je početak stečaja. Klub je dugovao 53 miliona evra. Izgubljena je UEFA licenca. Mnoge radnje su bili preduzete u smeru stečaja. Račun u blokadi 2,5 miliona evra, svi igrači su mogli da odu na raskid ugovora. Nikakav kapital nismo imali.

Koliko sada iznosi dug?

- Dug varira između 26 i 29 miliona evra u zavisnosti kad se pravi presek. Zato što Zvezda ima dva puta godišnje ozbiljne prilive, a svakog meseca iste rashode. I onda je nekad veći, nekad manji. Dug se neće povećavati. Više zarađujemo nego što trošimo.

Da li je istina da ste založili stan svojih roditelja da podignete kredit za klub?

- Da se ovako radilo poslednjih 25 godina, Zvezda ne bi dugovala ništa. Deceniju pre mog dolaska dug je rastao godišnje po pet miliona evra. Uzimani krediti od banaka. Ja kad uzmem kredit, uzmemo kratkoročno, pa dam pod hipoteku stan svojih roditelja, kao jemstvo da će biti vraćen kredit. Pa ako ga Zvezda ne vrati, ja ću prodajom stanova.

Ispada da nije moglo bolje u finansijskom smislu.

- Mi smo mogli još da smanjimo dug, ali nismo dovedeni ovde samo zbog toga. Moramo da pravimo i sportski rezultat. Mogli smo u januaru da prodamo Radonjića i Pešića i da smanjimo dug. Ali oslabiću tim, a moram da budem šampion. Moraš da se takmičiš u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Mi ćemo sad u junu imati ponude za sedam, osam igrača. Prodamo ih sve i svedemo dug na 10 miliona, ali sa čim da igramo?

Koliki je budžet za plate igrača?

- Zvezda je podigla rashode. Nama treba 18 miliona evra godišnje. Dinamo iz Zagreba ima 35 miliona. Oni mogu Sudaniju da daju platu 1.200.000 evra. A mi možemo 400.000-500.000 evra našim najboljim igračima.

RepublikaFoto: Starsport
Na korak od titule: Fudbaleri Crvene zvezde

Može li Zvezda da dođe na nulu i kako?

- Neophodna je Liga šampiona. Od ove godine samo od UEFA se dobija 18 miliona evra. Plus od ulaznica najmanje pet miliona, plus što bi neverovatno porasla cena igračima. Bez transfera. Jedan ulazak u elitu nas deli od brisanja duga. Da bi to uradio, trebaju tri top-stranca od milion, milion i po evra. Ali to je ogroman rizik. Šta dovedeš ih i ne uđeš? Ali to je rizik ovoga posla. Ne možeš da dobiješ na lutriji ako ne kupiš loz.

Kako ste uspeli da vratite ključne igrače iz inostranstva?

- Duplirali smo budžet za plate. A bio je limit od 10.000 mesečno za domaćeg igrača. Ali kako Radonjiću, Rodiću, Pešiću, Saviću da daš te pare? Moraš da im daš dobre plate. Ne važi ona priča Zvezda je brend, dođi da osetiš atmosferu, to ne pije vodu. Efikasan i ozbiljan tim mora da se plati.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading