Na današnji dan: Zvezdino finale Kupa UEFA

Autor:

Sport

09.05.2018

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan 1979. godine Crvena zvezda je bila učesnik svog prvog evropskog finala. U pitanju je bilo finale Kupa UEFA koje se po tadašnjim propozicijama takmičenja igralo u dve utakmice.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Ilustracija: Foto - Dule Savić

Najslavnija stranica u klupskoj istoriji Crvene zvezde ispisana je u maju 1991. godine kada je generacija koju je sa klupe predvodio Ljupko Petrović osvojila evropsku titulu u Bariju.

Taj 29. maja svi navijači Crvene zvezde slave kao najvažniji datum u klupskoj istoriji, a oni nešto stariji sećaju se da je 12 godina pre finala u Bariju Zvezdi izmakao evropski trofej.

U maju 1979. godine Crvena zvezda je odigrala dvomeč finala Kupa UEFA u kojem joj je protivnik bila Borusija iz Menhengladbaha.


Bilo je to prvo evropsko finale za Crvenu zvezdu, a prva utakmica odigrana je na današnji dan pred 90.000 navijača na beogradskoj "Marakani".
Tadašnji trener crveno-belih - Branko Stanković na teren je izveo sledećih jedanaest igrača:
Aleksandar Stojanović Nikola Jovanović
Milan Jovin Slavoljub Muslin
Dragan Miletović  Ivan Jurišić
Vladimir Petrović Cvijetin Blagojević
Nedeljko Milosavljević Dušan Savić
Miloš Šestić


Zvezda je tokom čitavog meča bila bolji rival od Borusije ali je utakmica završena nerešenim rezultatom (1:1) koji je nemački tim stavio u bolju poziciju pred revanš u Dizeldorfu.

Vodeći gol za Crvenu zvezdu u prvoj utakmici finala postigao je Miloš Šestić u 22. minutu susreta, ali je autogol Ivana Jurišića iz 60. minuta poništio prednost domaćih i kasnije omogućio Borusiji da dođe do trofeja.

Revanš utakmica je odigrana 29. maja u Dizeldorfu a Borusija je uz širokogrudu podršku arbitra Alberta Mikelotija slavila golom Alana Simonsena i stigla do drugog trofeja u Kupu UEFA.


Na putu ka prvom evropskom finalu crveno-beli su u pomenutoj sezoni eliminisali Dinamo iz Berlina, Sporting iz Hihona, Arsenal, Vest Bromvič Albion i Hertu iz Berlina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading