ISTORIJA NA "ENFILDU": Liverpul je pao na današnji dan, može li opet?

Autor:

Sport

24.10.2018

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre tačno 45 godina, u tadašnjem Kupu evropskih šampiona, prvi put su se sreli Crvena zvezda i Liverpul. Legendarni Bil Šenkli doveo je svoje „crvene“ na prvi meč osmine finala, a Miljan Miljanić i njegovi igrači pobrinuli su se da u Liverpulu dobro upamte Beograd.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Generacija Zvezde koja je savladala Liverpul

Crveno-beli“ su meč počeli nadahnuto, a gosti iz grada na reci Mersi bili su prinuđeni da se brane pod naletima mladog Vladimira Petrovića.

Nekoliko minuta pre odlaska na odmor, golman „crvenih“ Rej Klemens bio je savladan. Slobodan Janković je iskosa sa desne strane, malo izvan granice šesnaesterca, našao malo prostora i levom nogom uputio projektil koji je našao gornji desni ugao Klemensove mreže. Nezaustavljiv šut!


Kao što se i očekivalo, ovaj gol dao je još podstreka crveno-belima, pa su i u drugom poluvremenu Bogićević, Karasi, Janković, Lazarević, Aćimović i drugovi kidisali na gol šampiona Engleske.

Nagrada za dobru igru je stigla već posle tri minuta igre u nastavku. Vladislav Bogićević je osetio šansu, ubacio se u kazneni prostor gostiju i lepim volejom pronašao donji ugao Klemensovog gola. Bilo je to 2:0 za Crvenu zvezdu!
RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Miljan Miljanić

Pa ipak, kako je meč odmicao, gosti su se okuražili i počeli da prete legendarnom Olji Petroviću, i dvadesetak minuta pre kraja uspeli da prepolove manjak golom Krisa Loulera.


Ovaj rezultat davao je nadu engleskim navijačima, koji su verovali da će njihove zvezde Kevin Kigen, Džon Tošak, Emlin Hjuz, Tomi Smit, Ijan Kalahan i ostali uspeti da eliminišu šampiona tadašnje Jugoslavije. Ali, oni u tom trenutku nisu bili svesni kvaliteta tima s kojim se takmiče.

Dve nedelje kasnije, ime Miljana Miljanića i Crvene zvezde duboko se urezalo u pamćenje čitave jedne generacije „crvenih“. Ali, to je druga priča...

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading