MAGLA STARA 30 GODINA: Dan koji je promenio petostrukog šampiona Evrope i beogradska noć za pamćenje!

Autor:

Sport

09.11.2018

17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi stariji ljubitelji fudbala setiće se tog devetog novembra 1988. godine. Noć kada je jedno obično beogradsko veče promenilo istoriju italijanskog kluba. Ovog petka se obeležava tačno 30 godina od čuvene utakmice između fudbalera Crvene zvezde i Milana koja je prekinuta zbog magle u Beogradu, a kasnije i ponovljena.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Magla u Beogradu na meču Zvezde i Milana

Dočekali su igrači Zvezdi i njihovi navijači priliku da tog 9. novembra 1988. prvi put u istoriji evropskih takmičenja ugoste slavni italijanski tim. Nije to bio običan Milan, već ekipa za koju su tada nastupali Paolo Maldini, Franko Barezi, Frank Rajkard, Marko van Basten, Rud Gulit, Karlo Anćeloti... Crvena zvezda je tih godina samouvereno koračala ka cilju koji je bio zacrtan - osvajanje najvrednijeg klupskog pehara.


Duel protiv Milana u osmini finala Kupa evropskih šampiona bio je sudar moćnih ekipa, a mesta je među osam najboljih bilo je samo za jednu. Prvi duel u Italiji završen je rezultatom 1:1, crveno-beli su poveli nakon majstorije i gola Dragana Stojkovića, ali je samo minut kasnije Milan izjednačio. Taj remi dodatno je hrabrio pred revanš na Marakani, na kojoj su padali mnogi velikani.

Fudbalere je tog 9. novembra, pre 30 godina, dočekala magla ali utakmica je počela pred oko 100.000 navijača. Delovalo je da je Milan spreman da padne, naročito nakon pogotka Dejana Savićevića u 50. minutu.
Mnogi zbog magle nisu bili svesni da je postignut gol, ali erupcija oduševljenja na prepunim tribinama nedvosmisleno je ukazivala da se mreža italijanskog kluba zatresla. Magla je, nažalost, sprečila Crvenu zvezdu da u prvom međusobnom okršaju sa slavnim rivalom izađe kao pobednik i sudija je u 64. minutu odlučio da prekine utakmicu.
RepublikaFoto: Starsport
Dejan Savićević



- To je bila utakmica puna naboja i da nije bilo magle, sigurno da bi Crvena zvezda prošla dalje. Pitanje je da li bi bilo velikog Milana, jer je tada to bio tim u nastajanju i formiranju, a posle toga je osvojio titulu i dominirao Evropom. Magla mu je pomogla u tom slučaju da ga Zvezda ne zaustavi - rekao je za sajt Crvene zvezde legendarni Dejo Savićević o čuvenoj utakmici koja je ponovljena dan kasnije.

Milan je u tim trenucima bio toliko snažan i nije odbacio „dar od prirode“. U ponovljenom duelu poveo je preko Marka van Bastena u 34. minutu, nedugo zatim je Stojković na asistenciju Savićevića uspeo da poravna na 1:1, a onda nije bilo ni sreće u penal seriji, pa je Milan posle boljeg izvođenja jedanaesteraca prošao dalje - 1:1 (2:4). Kasnije je došao i do titule prvaka Evrope, a potom ga i odbranio 1990. godine, što samo potvrđuje kakvu je ekipu Zvezda umalo zaustavila.
RepublikaFoto: Starsport
Zvezdina generacija iz Barija

Jeste bila eliminisana, ali je stigla potvrda da mogu da se nose sa apsolutno svakom ekipom na svetu. Pobednički mentalitet se gradio godinama, Milan je bio samo lekcija na putu ka evropskom tronu, pošto je Zvezda 1991. godine ispisala najsjajnije stranice istorije srpskog fudbala osvajanjem titule i to nasledivši crveno-crne na tronu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading