Duda Ivković iskreno o svemu: Igor Kokoškov je idealan za Srbiju!

Autor: Sport klub

Sport

17.02.2020

18:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Igor Kokoškov je u javnost izneo zanimljiv, mada sasvim razumljiv detalj. Dušan Ivković je, iako bez zvanične funkcije u Košarkaškom savezu Srbije, imao veliku ulogu u dovođenju novog selektora "orlova". Logično, jer znanje takvog znalca niko pri zdravoj svesti ne bi zaobišao, pa nije ni prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

RepublikaFoto: Starsport
Predrag Danilović, Dušan Ivković i Igor Kokoškov

A šta je tačno uradio čuveni Duda? Odgovor smo dobili u njegovoj izjavi za Sport Klub…

- Kako je meni Saša Danilović preneo, u jednom trenutku delovalo je da su ti pregovori stali jer on nije dobio dozvolu Luka Voltona da taj posao radi. Trebalo je tada da se odustane i da se vidi koje je novo rešenje… Moja reakcija bila je: ‘Nemoj da odustajemo‘ jer je bilo potpuno jasno da je Kokoškov najbolje rešenje. Takođe i znam koliko je Igor to želeo, i kroz razgovore i kroz intervjue, da mu je to bila životni san - počeo je Ivković za Sport Klub.

Tu je onda ono znanje i iskustvo koje ne može da se kupi isplivalo na površinu.

- Vrlo dobro znam kako funkcionišu stvari u SAD, kako razmišljaju superstarovi – kada žele da promene sredinu, traže trejd, igračka prava se poštuju, Lebron, Dejvis… Rekao sam mu da proba to da uradi, da mu je to životni san i da će time biti bolji i na poslu. Nije to nikakva tajna, a Igor se meni zahvalio, obnovio razgovore i uspeo je. Čak sam mu predložio sledeće, bili smo spremni čak i da napravi stručni štab koji bi vodio taj tim u prozorima, pa da on dođe za olimpijske kvalifikacije. Dobio je dozvolu, treba da razumemo i Sakramento, oni imaju dosta problema, u tom trenutku je bilo i negodovanja publike i nije bilo lako ni Vladu Divcu. Uspeli smo, ali ne vidim da je tu neka moja specijalna uloga, ne bih to ni spominjao da on sada nije - otkrio je legendarni Duda.

Tako je Duda pomogao pre svega Savezu. A savetima je, kako je rekao sam Kokoškov, poprilično pomogao i novom selektoru Srbije. Možda i glavni se ticao komunikacije sa igračima, mada Ivković tu ne želi sebe da potencira.

- Vrlo je teško da ja nešto kažem treneru sa velikim autoritetom i velikim evropskim iskustvom. Viđali smo se po takmičenjima, vodio je Gruziju, znamo kako je i na koji način preporodio reprezentaciju Slovenije. Od Rendolfa, koji je u vreme Lokomotive delovao kao egoista i klasičan ‘puvač‘, napravio je igrača bez kojeg ne može Real Madrid. U toj komunikaciji, do dobre saradnje i dobrog odnosa igrač - trener ne može da dođe dok se ne uspostavi emotivni, duševni kontakt. Jer duša je nešto što znači. Dokle god trener širi ruke i buni se, to nije to. Vrlo je lako napraviti od igrača da bude u stresu i da igra slabo, ima raznih psihičkih stanja… Igor je dobar u komunikaciji, mi imamo izuzetno talentovan tim i čeka ga težak posao – ne zaboravite ni da ima ugovor u SAD, ja bar znam šta znači raditi 12 meseci bez dana odmora - istakao je 76-godišnjak, bivši selektor reprezentacije Srbije.

RepublikaFoto: Starsport
Dušan Ivković

Na kraju, da li je baš odnos, pre svega na igrača međ sobom, nedostajao Srbiji na nedavno završnom Mundobasketu u Kini?

- Tim se ne stvara za jedno takmičenje. Ja bih voleo da između dva olimpijska turnira Igor napravi takvu reprezentaciju u kojoj će da se vidi njegov lik i delo, i tehnički i taktički… A na Svetskom prvenstvu, bio sam i tada u toku kao što sam i sada, ponajmanje odgovornosti je na Saši Đorđeviću. On je držao nešto i čuvao nešto za ključnu utakmicu, a to je četvrtfinale, tako sam i ja pripremao utakmice. I kada je on to hteo da prikaže i da to eksplodira, hemija je pukla i sve je jasno - završio je Dušan Ivković. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading