"Zvezda je uvek za odluke na terenu, za sve lige"

Autor:

Sport

06.05.2020

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarkaški klub Crvene zvezde apsolutno je zagovornik da se sve lige završe na terenu, a sve ostalo je sticaj okolnosti, kaže prvi čovek srpskog šampiona Nebojša Čović.

RepublikaFoto: Starsport
Neboša Čović

On je rekao da je sport izuzetno važan segment naših života, ali da je zdravlje najvažnije i košarkaši Crvene zvezde vratiće se na treninge čim se proveri zdravstveno stanje igrača.

Zvezda je danas na Malom Kalemgdanu tradicionalno obeležila Đurđevdan, u uslovima u kojima je to bilo moguće.


 - Princip Crvene zvezde je uvek bio da je nama košarka cilj, a nije sredstvo za samoreklamerstvo i priče i podizanje rejtinga od anonimusa ka ne znam čemu - istakao je Čović i čestitao Đurđevdan svim zvezdašima, ali i svim ostalim ljudima jer je u pitanju velika srpska slava.

Kako je naveo, dobro je što je Srbija pri kraju najvećeg udara pandemije korona virusa.

 - Iskušenja još uvek postoje i treba svi da budemo racionalni, odgovorni i disciplinovani, vodeći računa o sebi i porodicama, a onda i o drugim ljudima. Zvezda neće početi sa trreninzima dok se u potpunosti ne proveri zdravstveno stanje svih igrača, dva meseca su van treninga, imali su višednevnu karantinsku izolaciju, 28 dana, jer smo 12. marta bili u Španiji, na sreću nismo igrali protiv Reala čijih je pet igrača bilo zaraženo.

Čović kaže da kada su u pitanju Evroliga i ABA liga da će klub sačekati 24. maj za kada je najavljena odluka.

 - Sačekaćemo 24. maj i vrlo smo zahvalni državi i gradu Beogardu što su na kontakt Evrolige smogli snage da se kandiduju i prijave za domaćina u drugom formatu, svih 18 klubova na jedno mestu, pa šest kola, pa Fajnal-ejt i Fajnal-for. Beograd ima te kapacitete što se tiče i sportskog, smeštajnog, transportnog, medicinskog dela. Mi smo od početka zagovornici da se sva prvenstva završavaju na terenu, sve ostalo je sticaj okolnosti nekakva viša sila, koju niko nije planira.

Na pitanje ko će u Evroligu ako se takmičenja ne završe, Čović je rekao:

 - Mi o tome ne odlučujemo, nego Evroliga. Oni će se voditi svojim pravilima i kad je Evroliga i Evrokup u pitanju. Realno je da Crvena zvezda igra evropsko takmičenje, ali treba voditi računa i kako će početi sledeća sezone. Srbija jeste dobro prošla, ali mnogi drugi nisu.

On ističe da po nekim analizama Srbija treba da izađe iz pandemije 26. maja, a posle toga još mesec dana opreza.
RepublikaFoto: Starsport

- Ali u SAD i Rusiji je drugačije, neki izlaze u julu, avgustu, a svet globalno prema singapurskoj laboratoriji trebalo bi da izađe tek 9. decembra 2020. Nismo sami, kada će se otvorite granici, kakva će biti pravila putovanja, sve je otvoreno, to će se rešavati međudržavnim sporazumima. Pitaće se i SZO, koja bi najzad mogla da izađe sa nekim predlozima jer dobija velike pare.


 - Vakcinu možemo da očekujemo za godinu dana, svako ubrzano otkriće otvorila bi dalje polemike, da je bila spremna ili su naučnici bili moćni. Ali, opet bitno je da li su standardi zadovoljeni. Da se ne razumemo pogrešno ja sam zagovornik vakcine, ali vakcije koja je potpuno bezbedna.

Na kraju, Čoviće je prokomentarisao i situaciju sa domaćom Superligom, koju niko skoro i ne spominje.

 - Nikad nisam počinjao ono što ne možemo da završimo, zašto bismo pravili taj cirkus, da počinjemo ligu koju ne možemo da završimo. Ništa se nikome neće desiti da se preskoči jedna godina koja je vezana za celu ovu pošast kao globalnu višu silu - zaključio je Čović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading