Filipović o neuspehu na EP, povlačenju, OI..

Autor:

Sport

25.01.2020

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kapiten vaterpolista Srbije Filip Filipović opširno je govorio za srpske novinare na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

RepublikaFoto: Starsport
Uskoro se povlači

Filipović je u hotelu gde je smeštena reprezentacija Srbije otvoreno govorio o neuspehu na putu ka petom uzastopnom zlatu, ali i drugim "škakljivim" temama.

Razgovor smo otvorili pitanjem novinara B92 ima li velikog motiva za peto mesto, bez obzira što je preko puta renomirani protivnik i svetski prvak Italija.

Kada igrate za reprezentaciju, motiv je nešto što ide uz kapicu, tako da to ne sme da bude upitno. Koliko će ga biti? Videćemo, u odnosu na inspiraciju, znamo da kod sportista nije uvek isti dan na takmičenjima. Daćemo svoj maksimum i videćemo da li će to biti dovoljno za peto ili šesto mesto - počeo je Filipović.

Srbija je nakon eliminacije u četvrtfinalu na peterce od Španije (10:9), savladala Grčku (12:9) i popravila raspoloženje

Pobeda nas nije ni podigla, a ni spustia. Utakmica protiv Španje jeste bila teška, poraz kao poraz je bolan, ali smatram da duh ekipe nije pao. Imamo svoj cilj i put. Dok ne dođemo do njega i podvučemo crtu i vidimo šta smo ostvarili, nema potrebe da pričamo da li smo uspeli ili nismo. Kao što sam rekao, na pravom smo putu, ovo su stanice do Tokija, nadam se da ćemo tamo biti spremniji.

Glavni cilj su Olimpijske igre u Tokiju na kojima će "delfini" braniti zlato.

Hvala Bogu da ćemo taj period u martu iskoristiti kada se igra taj kvalifikacioni turnir za OI i prekida se Liga šampiona, tako da će nas selektor Savić okupiti. S obzirom na to da svi igramo u inostranstvu nemamo priliku da se uigravamo u klubovima i reprezentaciji, probaćemo da taj period sparingujemo, važno je da budemo zajedno i analiziramo sve što je potrebno.

Srbija je godinama dominirala, 2016. godine bila vladar svih trofeja, ali sada su se rivali približili po kvalitetu.

Igrali smo dosta važnih mečeva koje smo dobijali, ali smo usled medalja nismo možda na pravi način sagledali nedostatke. Možda smo bili i previše emotivni zbog uspeha, pa nismo bili iskreni sami prema sebi. U dugom periodu smo bili neprikosnoveni, ali nismo igrali savršen vaterpolo. Drugi su nas analizirali i svi žele da vas pobede, nekad u tome i uspeju. Ova rana eliminacija nam daje samo dodatno gradivo koje treba da pređemo kako bismo se vratili na prepoznatljivu igru, pre svega napad. Odbrana nije zakazala protiv Španije i to mi je izuzetno drago. Treba izvući pouke i analizirati protivnike, ne samo one koji pretenduju za osvajanje trona, nego i one manje bitne u ovom trenutku da bismo stekli samopouzdanje za odlučujuće utakmice.

Ipak, utisak je da je Srbija i dalje mora na najviši plasman.

Apsolutno verujemo u svoj kvalitet, imamo cilj, dok ga ne budemo ispunili nećemo znati da li smo uspeli u ovom ciklusu", naveo je Filipović, dodajući da sada ekipa gubi teret i obrazlaže.
Ne bih da se izrazim pogrdno... Poštuju nas, ali nije logično da u evropskoj federaciji nemamo čoveka, a da smo neprikosnoveni godinama. Možda ovo i nije loše, treba izvući pouke, pogledati se u ogledalu i nastaviti dalje. Aposlutno poverenje svim saigračima, stručnom štabu, uradili smo veliki posao. Moglo je bolje, kao i uvek.

Njegov dugogodišnji saigrač Andrija Prlainović priznao je da strahuje za srpski vaterpolo u budućnosti, pa je bilo logično isto pitati i Filipovića.

- To nije pitanje za mene, možete da pitate nekog drugog... To što dolazi do smene generacije ne znači da dolazi do nekog straha da neće biti uspeha. Ako želite nešto da insinuirate, ne vidim razlog zašto bismo o tome sada pričali.

Međutim, Srbija ima toliko asova i teško ih je ponovo dobiti.

Sem što pričamo o činjenicama, koje je pitanje? Bojazan? Možete i tim mladim igračima da date podršku, a možete i da takvim pitanjima im stavljate teret. Već osećaju dovoljno veliku odgovornost za ono što sledi. Ovakvim pitanjima uopšte ne pomažete mladima, čak odmažete, molim vas imajte poverenja u mlade koji dolaze. Vredni su kao i mi kad smo 2009. godine izašli pred samo troje novinara, koji su nas ispratili u Rim, niko ništa nije očekivao, a mi se vratili sa zlatom. Tada je na dočeku bilo 60 novinara. Malo strpljenja i malo više vere u srpski vaterpolo. To i zaslužujemo.

Filipović, koji je u reprezentaciji od 2003. godine, još uvek nije doneo odluku kada će da se povuče.

Mislim da ima vremena da pričamo o tome. Trenutno najviše razmišljam o Italijanima, onda pripreme idu, pa Olimpijske igre i kad se one završe reći ću vam svoj stav i odluku. Molio bih vas da to poštujete, nije ovo opraštanje ili neopraštanje, fokus je na ono što nas čeka na leto - zaključio je Filipović.

Srbija u nedelju završava EP utakmicom protiv Italije od 16 sati.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading