"Valter" iz Bajine Bašte: Postao je ikona nacije, igrao za Liverpul, svađao Belgijance, a evo gde je sada!

Autor:

Sport

07.01.2019

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo Svetsko prvenstvo od osamostaljenja naša reprezentacija odigrala je 2010. godine u Južnoj Africi. To leto iznedrilo je neke nove heroje, idole među mlađom populacijom. Iako naša selekcija tada nije ostvarila zapažen plasman uspela je da pobedi moćnu Nemačku i donese prve bodove sa Mundijala, a jedan igrač postao je prava ikona domaćeg sporta, a sve upravo zahvaljujući meču sa "švabama". Da li ste ga zaboravili?

Milan Jovanović

Naravno, reč je o Milanu Lanetu Jovanoviću, nekadašnjem igraču novosadske Vojvodine. Jedan od malobrojnih koji je u to vreme zaobišao "večite", ali ipak ostavio traga u Evropi, ali i reprezentaciji naše zemlje.

Uvek se ponašao profesionalno, nije pravio razliku između Crvene zvezde i Partizana, a u srcu mu je ostao klub iz Novog Sada jer je u njemu našao mesto na fudbalskoj mapi. Karijera ga je dalje vodila preko Šahtjora i Lokomotive iz Moksve u belgijski Standard gde je stekao slavu i svoje ime upisao zlatnim slovima u istoriju ekipe iz Liježa. 

Kao što je i sam rekao mnogo duguje Belgijancima jer je baš kod njih napravio veliki preokret u, ispostaviće se, uspešnoj karijeri. Odigrao je čak 153 utakmice za Standard i postigao 69 golova. Bio je udarna igla tada šampionskog tima. Ipak, domaću pažnju i momenat za pamćenje sačekali su ga nešto kasnije, tačnije 2010. godine u Južnoj Africi. 

RepublikaFoto: Starsport
Milan Jovanović

Miloš Krasić probija po boku, Nikola Žigić preko Filipa Lama i Pera Mertezakera poslužuje Jovanovića, a ovaj matira Manuela Nojera za istoriju. Prvi gol Srbije od osamostaljenja i velika, ogromna, pobeda protiv velikih Nemaca. Neće samo to ostati upamćeno već i način na koji je popularni Lane proslavio gol skočivši u kanal pored terena, na svu sreću prošao je nepovređeno.

Mnogima će uvek biti smešno da preslušavaju njegove intervjue za belgijske medije nakon utakmica. Trudio se Jovanović da se izbori sa engleskim jezikom, ali mu tada nije baš polazilo za rukom, ipak vremenom je napredovao i na tom planu. 

Nakon Mundijala ostvario je transfer karijere u slavni Liverpul, ali je odigrao svega 18 utakmica uz dva gola. To je značilo da za njega nema mesta na Ostrvu te se vratio u Belgiju i tu u Standarovog ljutog rivala, Anderleht što je razljutilo navijače kluba iz Liježa, ali to nije smetalo Lanetu da trese mreže u Briselu.

Karijeru je završio sa "svega" 32 godine, iako je imao razne ponude odlučio je da je vreme da svoje vreme posveti nekim drugim stvarima. Posvetio se menadžerskom poslu, ili kako on voli da kaže, skautingu. Upisao je fakultet za sport i tuziram, a uskoro će ga i završiti. I da, nije napustio Srbiju, ostao je u Novom Sadu sa porodicom.

Možda mu se nikada nije posvećivala velika pažnja, ali jedno je sigurno, Lane će zauvek ostati heroj. Ono što je Bata Živojinović bio za Nemce u partizanskim filmovima, to je Jovanović u fudbalu - Valter!

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading