OTAC GERASIM: NOLETU BROJANICE DONELE PEHAR

Autor:

Sport

16.07.2019

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novak Đoković (32) upisao je petu recku na Vimbldonu i opravdao nadimak Kralj Londona! Najbolji teniser sveta je odbranom titule u petočasovnom dvoboju sa Rodžerom Federerom (7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12) pokazao da ima snage da se bori do poslednje kapi znoja. "Energiju crpi iz dve brojanice koje nosi oko zglobova", tvrdi otac Gerasim iz Đurđevih stupova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Interesantno, na Australijan openu, koji je takođe osvojio početkom godine, nosio je samo crvenu na desnoj ruci, a onda ju je skinuo za sve masterse i nije dobro prošao jer je osvojio samo Madrid ove godine. Na ostalim je redovno rano ispadao i nije ni bio u prilici da se bori za trofeje. Zato je u Parizu vratio crvenu i dodao crnu na levu ruku i verovatno bi mu donele pehar na Rolan Garosu da nije zbog bezobrazluka organizatora igrao višednevni maraton sa Dominikom Timom u polufinalu.

ČVORIĆI I KRSTIĆI

Otac Gerasim iz manastira Đurđevi stupovi u razgovoru za Srpski telegraf otkriva zašto Nole nosi brojanice.

- Namenjene su za molitvu, kojom se iskazuju vera i ljubav. Svi pravoslavni hrišćani se mole za blagoslov ocu Isusu Hristu, ali i mir, radost i okrepljenje. Dok se brojanica drži u ruci, izgovara se Isusova molitva: "gospode, Isuse Hriste, pomiluj me". Brojanica predstavlja nešto savršeno. Ove male, koje Novak nosi, sastoje se od 33 čvorića (Isus Hrist živeo 33 godine), a svaki čvorić sastoji se od sedam krstića. Zbog toga je Đoković blagosloven i savršen na terenu i sigurno će još dugo da vlada tenisom - istakao je otac Gerasim, uz veru da Novak već sledeće godine može postati neprikosnoven po broju osvojenih grend slem titula i nedelja provedenih na vrhu ATP liste.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

VELIKI ČOVEK

Javna je tajna da je Đoković, kao veliki hrišćanin, često bio dobrotvor brojnih manastira i crkava, a redovno posećuje upravo Đurđeve stupove. Osim brojanica, on oko vrata nosi krst sa Hilandara, koji često ljubi, a isto je tokom finala u Londonu radila i njegova majka Dijana na tribinama.

- Novak je, pre svega, veliki čovek, hrišćanin, pa tek onda teniser. Često sam razgovarao sa njim i video da je dobra duša. Svoju veličinu pokazuje tako što pomaže svima, a da se o tome malo zna i govori. Bio je i na Hilandaru, a to što ljubi krst pokazuje da je pravi vernik i da uz veru pruža svoju najbolji igru - dodao je otac Gerasim.

RepublikaFoto: instagram.com/djokernole

Novak: Biljna hrana je ključ uspeha

Novak Đoković po ko zna koji put je titulom na Vimbldonu osporio sve tvrdnje stručnjaka da mora da jede jaču hranu, pre svega meso, kako bi bio najbolji. On je otkrio da mu je ishrana mnogo pomogla u izlečenju povrede.

- Jedem biljnu hranu. Mislim da je to jedan od razloga zašto sam se tako brzo oporavio. Čak nemam ni alergije od kojih sam patio pre. Ishrana na biljnoj bazi utiče još bolje na ravnotežu, ekologiju i životinje. Ali da budem iskren, ne volim to etiketiranje. Da, jedem biljnu hranu i to već nekoliko godina, ali zbog pogrešnog tumačenja i mogućih zloupotreba, ne dopada mi se da se nazivam vegetarijancem - istakao je Nole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading