Crne slutnje se obistinile: NOLE MORA NA OPERACIJU!

Autor: Informer

Sport

25.01.2018

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naš najbolji teniser Novak Đoković nije želeo da ide na operaciju lakta pod uticajem njegovog gurua Pepea Imaza, ali prognoze stručnjaka govore da Nole neće moći da izbegne odlazak pod nož ukoliko želi da se i dalje profesionalno bavi tenisom.

Đokovića, po svemu sudeći, očekuje nova pauza

Novak se nakon šest meseci pauze vratio na teren u Melburnu, gde ga je u osmini finala Australijan opena eliminisao malo poznati teniser iz Južne Koreje Hjeon Čung sa 3:0 u setovima. Srbin se posle meča požalio na bolove u laktu, što je i sam priznao po završetku susreta.

Doktor Marko Ilić, specijalista za ortopediju, i ekspert sportske medicine dr Piter Brukner smatraju da bi hirurški zahvat mogao da pomogne srpskom teniseru.

- Imaz ga je ubedio da je najbolje da povredu sanira pre svega mirovanjem i meditacijom. Španac propagira da se protiv svih problema borimo prirodnim metodama, a i Novaku je blizak takav stav. Slično su mu savetovali i pojedini medicinski stručnjaci - kaže doktor Ilić.

Ortoped Marko Ilić i stručnjak za sportsku medicinu iz Australije Piter Brukner saglasni su u oceni da je najbolje rešenje za Novaka operacija lakta, mada ni to ne garantuje 100 odsto verovatnoće da će se naš as ponovo vratiti na teren.

- Povreda lakta je nešto najgore što može da se dogodi teniseru, jer se u ovom sportu lakat najviše upotrebljava. Zato dolazi do povrede tetiva ili mišića. Fudbaler, recimo, takvu povredu ne bi ni primetio. Kroz lakat prolaze i svi mogući nervi, pa može da dođe i do upale. Prva opcija jeste mirovanje, ali Novak je već dugo pauzirao. Zato jedan od sledećih koraka i jeste operacija kako bi se smanjio pritisak i hronični otok - objašnjava Ilić.

- Naravno, niko ne može da garantuje da će odlazak pod nož sto odsto pomoći, jer je i posle toga neophodna duga pauza. Povrede lakta su nezgodne, jer tek kada se vratite pređašnjim naporima, možete da vidite da li ste potpuno izlečeni. Ali operacija ne bi značila kraj karijere -dodao je Ilić.

Piter Brukner ističe da postoje i drugi metodi za lečenje, poput injekcija i tretmana ubrizgavanja plazme, ali da je veliko pitanje koliko je takva terapija celishodna u ovom trenutku.

- Neke od opcija su injekcije kortizona i krvi, što su noviji tretmani, iako se još polemiše u kojoj meri pomažu. Đokovićev tim će sigurno razmatrati i operaciju. Tetive su najveći izazov u našoj profesiji. Kad jednom imate problem sa njima, teško ih je vratiti u prvobitno stanje za elitnog sportistu. Možete samo da zamislite kojim stručnjacima ima pristup Novak, a opet nije uspeo da izdrži opterećenje u Melburnu - pesimista je Brukner.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading